Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, 7 July 2009

Kuih bengkang,Puding roti,dan Kek batik.







Weekend lepas menyaksikan bakat2 terpendam chef2 kita iaitu chef ninie (hari2 pun chef) dan chef zaid (baru hari ni masuk dapur).Ntah hape rajin sgt kitorg sampai 3 hari berturut2 buat kek.Al-kisahnye...

Jumaat:Hari membuat kuih bengkang.
Sesiapa yg xtahu kuih bengkang ialah sejenis kuih tradisional,dimasak di dalam acuan bulat dan berlubang di tengah2(don't be surprised,hubby gua pun xtau..haish!). Bahan2(ni formula my mom bg: 1,2,3,4 (1=telur,2=gula,3=tepung,4=santan).Asalnya nak buat kuih ni sbb kitorg been invited ke satu party n diminta membawa 1 juadah malaysian food,which i thought kuih bengkang was the easiest one la to do.Kerana tiada acuan,guna tray ajelah.Hasilnya?Yummy (xtipu eh)..tapi bentuk takleh blah..huhu..xpe nnti praktis lagi.

Sabtu:Hari membuat puding roti.
Puding roti kegemaran encik zaid.Beliau diminta oleh isterinya membeli biskut marie kat Tesco (kat sini rich tea namanya).Sesampai di tesco,kawan beliau,Aiman(pekerja Tesco merangkap bekas housemate) membawa beliau ke rak biskut dan mula barkata "eh aku rindu la nk makan puding roti yg ko buat dulu". Lalu,dengan semangat yg berkobar2 balik je terus buat puding roti.Petang itu jugak,Aiman dn housematenya dtg ke rumah dan makan puding roti sambil menyaksikan Wimbledon finals.Hasilnya?Superb!

Ahad:Hari membuat kek batik.
Kek batik pun ada yg tak kenal(ni refer to my friend,Adel) huhu...Knape rajin sgt nk buat?Sbbnya hari isnin,my mom's friend dtg UK visit anak dia(kwn zaid).So my mom dah pass kan barang2 sikit kat makcik tu utk i.Kek batik tersebut dibuat untuk dijamu kt dioranglah.Dah lama xbuat,so lupa resepi.apelagi google aje..hehe..Hasilnya?Dah tinggal suku tray sbb hubby gua dh tapau pi ofis..amboih!!hehe...

8 comments:

adel_jr7blue said...

Rajin sebab.... Kamu malas...;)
Baking is fun in a way....:)

Ninie Hanis said...

haha..it's obviously telling u that how rajin i am..

lailacern said...

wow..dah pandai masak kwn aku sorang nih... sebut psl nih tiba2 aku teringat maser kt bilik usrah dulu..masak tomyam, megi dlm rice cooker pae..muahahhahahaha

Ninie Hanis said...

masa tu mmg best,maklumla bilik dh mcm ade dapor skali..heaven (sbb squatting)!hwahwahwa..

p/s bilik kita tu plg bising.

mrs.aAn said...

rajin betol ko. berdedikasi di dapur

Ninie Hanis said...

Mrs. Aan!!Pls change the word 'dedikasi' to 'talented'..pliss pliss..hahahaa..

mrs.aAn said...

huhu... next time mari bertukar2 resepi!

Ninie Hanis said...

mariiiiiiiiiiiiii...... hehehe..