Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, 23 August 2010

Menu Iftar Di Perantauan..

Masih belum terlambat kan nak post entry Ramadhan dan menu berbuka? Maaf kerana mood menaip belog sedikit terganggu since berita kematian pakcikku.Patutnya banyak lagi entry Jalan-Jalan mau ditulis sebab lepas balik Tenerife aritu aku pergi ke beach di Newquay,Cornwall pulak.Pastu entry yang dah lama nak tulis,pasal Mini Library aku kat rumah ni pun dah sampai jadik pekasam.Adeh..sorry sangat terutamanya kawan baikku si Jaja ada tertanya2 pasal entry tu.Takpe,kita amik mood ramadhan ni dulu la ek.hehe..

Kalau korang ikuti blog aku dari tahun lepas,mungkin terperasanlah kan entry Ramadhan last year yg aku kemain lagi sibuk ngan macam2 entry juadah berbuka,juadah testing utk menu raya,menu open house, biskut raya dan macam2 lagi la entry ramadhan aku.Tapi tahun ni mmg aku slow sikit.Hahaha! mungkin sebab aku dah berkerja n hujung2 minggu je aku sakan sikit.Tahun lepas berbuka hari pertama puasa i nangis hokey..hahaha malu~ :p Tahun ni berbuka hari pertama rileks je.Dah kental kot! Gagaga...

Tahun lepas siap suruh mama poskan biskut kegemaran (pissed off sbb try buat tak jadi ;p). Tahun ni, "Mama poskan nasi impit Adabi ye,tq". Siap tolak pelawaan parents nak hantar kuih raya. Peket kuah pecal (like gado2 yg boleh convert to kuah kacang) pun aku tolak.Ceh..habis terer la kunun.Padan muka nanti kena susah2 tampi kacang.

Eh dah macam membebel pulak.Asalnya nak cite menu berbuka je.Hahaha!! Ok,nilah menu kami semalam.



~Atas sekali: sambal belacan.
~Atas dari kiri: Ayam dan scampi goreng, sambal tumis sotong, sup tulang kambing dan bebola ikan, salad.
~Bawah dari kiri: Kuih cakoi dan puding roti.

Patut ada rojak buah tapi masih awal so rojak tak hidang lagi.Haa cik along,dah boleh cam dah kuih cakoi?Kat kedah panggil apa yek?

Aku dapat tulang kambing tu free je.Kepak ayam pun free dari kedai pakistan yg jual ayam halal.Sebabnya kat sini benda2 mcm tu takde orang beli sangat.Kuih cakoi,kuah rojak dan sotong aku beli kedai cina.Frozen saja..banyak barang2 dr malaysia ada dijual.Macam2 lagi i beli you..Paste Singapore Noodle, Kuah rendang daging, paste Mee Udang, paste Laksa..hebat kan.Rasa cam nak beli je satu gudang tu.Wakakaka!

Selamat berbuka buat semua yang membaca.Kalau makan yang best2 tu ingat2 lah kami di sini ye.

5 comments:

eita said...

Owh...itu ke cakoi..kalo kat kedah n penang org panggil 'pak tongkol' hahaha!!cam lawak jer kan nama dia...kalo hg mai belah sini jgn dok kata 'cakoi' lak...kang ternganga org yg jual tu cam aku yg ternganga bila dgr hg kata 'cakoi' kehkehkeh!!
o.k la juadah berbuka kat sana..nampak cam lazat...juadah fav.aku di bln puasa nie asyik nasi kerabu jer...sbb bln2 len ssh nak cr...:p

p/s: achik, pakcik hg meninggal tu sape? aku kenal ke?? sebelah babah or mama?

ciqnora said...

haaaa mini library nya entry tu aku tunggu..nasib ingat lagi..baik hati jugak org pakistan tu noo bg free ja..dia tak tau kat Malaysia tulang pon mahal hehehhe..kepak ayam tak payah ckp la..lg laku time bulan posa nie..kepak bermadu hahaha..slurrpppp..
kasi hang sedih ckit ;)

Ninie Hanis said...

along dear,

wahh! pak tongkol noo..aku pon xtaw nama dia camtu.pelik padahal dok lama kat kulim.hahaha...tapi best kan tambah2 cicah ngan sambal tumis atau susu takpun kuah kacang.mmm..nasi kerabu mmg feberet gak dulu masa time2 blaja kt uia.teringat pulak nasik tu.

p/s pakcik aku yg adik babah aku (belah babah) yang duduk Parit tu.aku panggil cik wa.hg tengok la gambaq kot2 ingat lagi.


Jaja dear,

amboi kepak bermadu.sungguh tak jeles sebab aku boleh je buat.(ceh..berlagak kan?padahal jeles takleh pi bazar ramadan) :p.

sorry la,mini lib tu mmg nak tulis.insyallah dalam masa terdekat ni.harap bersabar ye.sediakan kritikan membina je nanti.waicehh!

mrs.aAn said...

gempak gak juadah bukak pose ko. x menahan aku tgk. rindu kau!!

Ninie Hanis said...

Fiza n little gymnast dearie ;)

aku pun rindu sama kamo..tak sabar nak jenguk korang bertiga dan masak2 bersama2.itu agenda penting tau aku balik nanti.

Gempak?alhamdulillah..sbnarnya sederhana je.biasalah makan berdua je.ko nye menu mmg mengancam aku tgk status fesbuk ari2.hehe