Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Sunday, 19 September 2010

Mini Library

I knowww..it take me ages to write about my mini library. Every time i want to do some snaps,i feel like it isn't perfect enough.Until yesterday,i was able to make few shots even though being hectic with all the cold and fever.Heran betui hormon rajin aku ni. :D

I have started my keenness to make a mini library since i came here 1 and half years ago,when i saw too many good and well-looking books have been sold at unreasonable prices.Agak2 la nak jual buku hard cover ala-ala encyclopaedia Reader's Digest tu dengan harga 50p (bagi aku macam 50 sen,convert to RM =RM2.50 ).Bukan buku dah koyak2 tau,tapi buku yang aku rasa macam "eh,tade org pernah baca ke buku ni?".So,end up with every time ke carboot,adalah aku borong satu dua buku.

Welcome to my mini library :)



~memang kecik sahaje,nama pun MINI LIBRARY.Takkan lak sebesar perpustakaan awam kan.. :p


~buku kucing memang antara yg menjadi pilihan aku..

Mini library aku tak melibatkan kos yang banyak pun.Motto aku,'I GLAD I DID',instead of 'I wish I had'.Kalau nak tunggu aku occupied bilik aku dengan semua barang IKEA,mapuh laa..Lagipun rumah ni rumah sewa.Takkan nak poyo2 sgt berhias,nanti nak pindah kan haru..So,for the furnitures,we went to Katherine Housespice charity shops.Kat UK memang terkenal charity2 shops ni.Kalau masuk sini confirm rasa nak memborong aje.Bukan furniture je,ada books,clothes,home deco,and lots of things yang korang semua tak terbayang.Dijual pulak dengan harga yang berpatutan.Condition item masih superb elok.

So aku beli bookcase 2 tingkat ni dengan harga £10 dan bench tu pulak berharga £25. Tak cukup murah ke?hihi..


Cushions tu pulak aku beli sikit2 bila aku jalan kat carboot.Rasa berkenan aku beli.Next week pergi nampak ada yang tone colour sama aku beli lagi.Ada harga £3,£1 dan 50p Hahaha.. I loikeee...


Wall decorations aku buat sendiri.Beli wall board dengan harga £2,aku decorate kan dengan poskad2 yang dibeli ketika traveling di England,Swiss,Milan,Venice,Tenerife dan juga poskad2 yang zaid beli ketika dia melancong ke Rome.Ada jugak few from friends yang holiday ke Aussie,New Zealand,Poland,Greece,Cyprus,Wales dan Blackpool.Kalau masih ingat entri aku pergi pameran poskad dan setem,aku ada beli sampul surat cop setem England early 50's,gambar n poskad Princess Diana dan World War 2.






Gambar kenangan honeymoon di Paris.


Rak ni pulak aku taruk souvenirs dan gambar2 yang dibeli ketika pergi bercuti.Ada dari Paris,Tenerife,dan Eden Project.


World map ni pun penting jugak so boleh tengok "Where next?"...hehehe :D


Antara buku2 yang menjadi feberet aku..


Aku suka beli buku2 encyclopaedia tentang binatang (feberet kucing,panda dan harimau).Dalam gambar ni buku bertajuk Did You Know was conceived by Reader's Digest.Best baca tentang sesuatu yang kita tak pernah tau,contohnya ikan paling laju di dalam air ialah sailfish,berenang 100km/jam,lebih laju dari seekor cheetah.Menarik kan? :) Encyclopaedia lain yang menjadi feveret ialah 'The Time-Life Encyclopedia Of Mysterious Places,The life and legends of ancient sites around the world'.(Hambik kau panjang nak mapuh!).Buku best ni cerita pasal tempat2 sejarah mcm Babylon,Tembok Cina,Angkor Wat dan apa misteri di sebalik kewujudannya.Wah..dah macam cite Alam Ghaib TV3 plak.. :D

Buku yang ada gambar nenek tua naik bot(gondola di Venice) tu sangat menarik.Dia sebenarnya seorang yang miskin di UK ni,pastu dia di'offer' oleh stesen tv utk buat program jalan2 (ala-ala destiansi tak bajet),utk travel ke serata europe.Dia tulis buku ni atas pengalaman dia semasa traveling.

Buku masakan yang aku ada setakat ni,specific to mushroom cookbook,Mark & Spencer cookbook dan juga cupcakes.Oh cupcakes,ini hadiah dari kawan saya Simone.Mesti dia mau saya buat cupcakes sebab tu dia hadiahi sebuah buku resepi. T_T

Dulu saya ketagihan membaca novel semasa zaman remaja riang Ahadiat Akashah.Kini kureng sikit.Novel yang saya baca tajuknya 'Please Daddy,No' tak dapat saya habiskan kerana ia based on true story of an abusing child.Baek,sekian terima kasih.Cerita sadis tak mungkin sanggup kuhabiskan.

Buku kecil bertajuk 'Catwatching' tu pulak cerita perkara2 comel mengenai kucing.Contohnya "Why does a cat purrr?". :)



Very cosy and restful..


Overall aku ada 40 buah buku setakat ini.Masih sikit kan berbanding orang yang dah bertahun2 membaca buku?Aku rasa aku spent £50 je utk buku2 and another £50 for the decor.Hmm..not bad. ;)


That's it!Harap kengkawan yang menunggu aku upload gambau ni puas ati lah ye.

18 comments:

ciqnora said...

aku first hehee..(yeke)
achik,nie entri yg aku tunggu jugak..syabas bette..oklatu baru 2 tahun kan kt sana dh 40 buku..nanti-nanti tu bertambah la collection hang..silap2 dh tak jd mini library dh..syabas babe..dengan sifat kerajinan hg yg makin menjadi-jadi itu patut di beri pujian wahhh...hehehe..

fatt said...

aku nampak poskad aku! ;)
byk tmpt aku pegi lupa nak anta kat ko,nti aku re-visit balik & anto..huhu~

bila la aku nak timbulkan balik hobi membaca ni...arghh T___T

tgk ko rajin mbaca ni takleh jadi..kene replant balik tabiat tu..klu tak otak jd berkarat..kan?

ps: aku dah tak ingat bila last time aku baca newspaper T____T

Tukang Campak said...

aii jeles yg amats uuuu, byk tu baru 50pound ? Huhu kat sinin beratuih2 hengget tau nak collect buku yg baguih2 esp klu yg iras2 encyclo..teruskan amalan murni mu clap clap

Pehni leh dtg tgk library umah aii pulak bagi naik semangat, buku automatik byk sebab dah ada kanak2 ribena..

mommaholicSURI said...

i like your deco. simple but smart!! :)

ayu said...

wahhh..i like this entry..hehe..semlm baru siap kemas mini library terus wat entry eh..cik librarian ni bagus orgnye, tiap kali dtg library mesti dpt air percuma..hihi..tq..;)..

Ninie Hanis said...

jaja,

yes,you are the first one.Tepuk..Tepuk!

berjaya gak aku tulis entri ni.kalau tak asik maleh je.hahaha..tula,setakat ni 40 buah buku je ada.insyallah ada rezeki boleh besarkan lagi.mungkin di rumah sendiri. :)

Fatt,

thanx for your lovely postcards.suka aku tengok gamba OZ n NZ.tingin nak pegi.Skrg org baca berita kt internet je,online newspaper.huhu..

Ninie Hanis said...

Kak Zie,

Tenkiu.Tula,buku2 sini mmg menareks,tambah2 utk kids sebab more to interactive books.Kalau nak beli kt Msia mcm mahal kan..Tadi baru balik carboot org jual leap pad book satu set baru £7.murah kan?Siap dalam plastik lagi youu..

p/s library kak zie misti lagi best gile kan..saya baru nak start. :)


Kak Nurill,

Alamak segan betul kak nuril puji i.u kan teror bab2 home decor ni.Lagi segan kerna you always have a good taste on each things.Anyhow,thanx for the compliment.


Ayu,

Ye.Pakej memang begitu.Dah sign up jadi library member haruslah dapat minum air percuma. :p

hamzah ian said...

wow..

Ninie Hanis said...

en.hamzah ian,

thanx for the 'wow' which i assumed as a compliment.n thanx for visiting honeyseries as well.

mrs.aAn said...

Aku ske tgk mini library ko. cozy habisan. deco nye pun simple aje. Ni mcm semangat nak meniru. tp mana bilik lg mau ku korbankan? umahku cume ade 3 bilik. Ni semangat nak cr umah bwh ni.

Ninie Hanis said...

fiza,

helo rumah i lagi la 2 bilik je tau.itulah mini lib,itulah bilik smayang,masa2 tertentu boleh convert jadi tmpat sidai baju. :p

tulah,kitorg pun mmg nak cari rumah bawah nx year.dah 2 thn sini,ingat nak bela kucing lagi.hehehe..

mrs.aAn said...

owh ye ke.... klu mcm tu mau cube juga la. bilik kerjaku kena dicantikkan sket agar serupa mini lebri. baru nmpk intelek. hihihi

fatt said...

haritu kat nz aku beli meja kopi utk buat meja makan 1dollar je weih...gilo murah. aku jumpa kat garage sale..sokak aku pegi garage sale..byk brg2 yg best2 :)

Ninie Hanis said...

Fiza: pasti boleh.lemme guess,bilik ketiga bilik baby kan?hehehe..

fatt: oo kat sana panggil garage sale eh?adekah US pun dipanggil garage sale (i think so..)

best kan murah2 je.yg tak tahan tu murah sangat.mcm 'ehh biar benau'.hahaha.

p/s aku punya rak letak souvenirs tu pun beli kat carboot £2.50 je.hihi

lesbLeus'07 said...

mini lybry da de.mini bmw garage xde ke?hehhe...~

Ninie Hanis said...

lesbleus 07,

mini bmw garage?aiseh tu nak kena beli mini cooper le..

. said...

ninie;
same goes to me. akma suke mini library instead of walking wardrobe yg pompuan suke sgt nk buat. kt umah kl ade jugak mini library tp mesti dh hancur takde org jage. akma suke travel n collect fridge magnet or postcard. plus i do love cats too. hahha! how come la sama?

Ninie Hanis said...

akma,

oh kita sejiwa! tula,tak sabar nak develop balik mini-lib tu.seronok carboot dh ada blk.it's time for book-hunting.Hehe..