Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, 7 July 2011

Learn To Love The Leftovers

Yup..all the food are made from balance2 kuah sambal lada (kuah sambal+rempah kari), scampi goreng, tuna and leftover grilled vegies. Even the rice and pasta also are leftovers. Sayang nak buang all the food so I decided to come out with this menu for my lunch.



Nasi Goreng Kari & Scampi Goreng

Bahan2 leftover:
nasi semalam
kuah sambal lada perasa kari 2 hari lepas
lauk grilled vegies semalam
belen2 scampi goreng
salad sebagai hiasan




Sweet Tuna Philly With Linguine & Scampi

Bahan2 leftover:
lebihan pasta semalam
tuna dalam tin lebihan buat lunch hubby
Light Philadelphia Cream Cheese (belen2 buat cheese kek)
belen2 scampi goreng
lauk grilled vegies semalam





Ok, tajuk menu tanak kalah. Padahal semua bahan belen2 semalam dalam fridge je.

Kuang..kuang..kuang. :p

17 comments:

Haniza Yazid said...

wah,semuanya nampak sedap... ;) nyum2...

fatt said...

baguih! ini demi menyahut seruan kerajaan supaya jgn membazir. kih kih kih

depa bergaduh tak dlm perut hang? :P

mommaholicSURI said...

hahahahaha.. tajuk mmg tanak kalah tau!!! Tapi walaupun ianya made from menu semalam, totap nampak sodap yo! :)

Rinna said...

Yang balance2 tuh yg sedap masak balik.. menarik laa tuh.. nyum2.. :)

Ninie Hanis said...

niza,

tahnks,sedap jugak belen2 ni.. :)



fatt,

ko mmg suka copy ayat tiga abdul kan?haha..ini dinamakan save budget. :D Uish alhamdulillah aman sejahtera je perut aku.lagipun sini jarang basi.kuah pulak jenis sambal2 ni mmg takde santan.kari aku jarang bersantan.

Ninie Hanis said...

kak nurill,

menu semalam kadang2 masaknya lebih,padahal makan 2 org je.nak buang bazir pulak.mmg takde tumis2 bawang der..campak aje. :p

Ninie Hanis said...

maksu,

sedap kan?nak2 kalau kuah2 mcm kari ke,sambal tumis ke,lagi disimpan lagi rasa umphh..hihi.alah bukan jamu org,sendiri makan jugak.

Mijoe said...

wpun bahan2nye adalah dari leftovers, ianya tetap menggugat nafsu makan den. Terutama sekali yang pasta + "nama menu tanak kalah" itu..

cheese tu kasi lebih sket...perghhhhh... hadoiii :)

Ninie Hanis said...

mijoe,

jemput makan.haha..

skrg tak yah tunggu leftover,menu pasta tu mmg feberet.sib baik kalori tak tinggi sgt.hihi

StingRay said...

kitar semula jenis yang mengenyangkan macam ni,bagus jugak.

kreatif.

Ninie Hanis said...

StingRay,

ya tepat sangatlah kata-kata anda tu. Kitar Semula!

kreatif hanya berlaku pabila anda sedar dlm peti ais dah takdak space,tapi penuh dgn makanan smalam :p

Frau Azmir said...

hahaha ni memang la entry masakan paling kelakar setakat ni! macam sedap aje semuanye hehe.. sedap ke??? hehe.. memang good idea la, now I learn to love left overs jugak hehe!

Ninie Hanis said...

Frau Azmir,

blom coba blom taw! ;)

mesti la umphh..lagi tinggal sikit lagi berebut. :)D nasi goreng kari tu mmg kelakar tp bila dh makan, peh..terasa rempah kari tu dah sebati semalaman punya pasal.kihkih..

akmar yaakub said...

ape lagi bukak kedai sebelah karim la ninie

Ninie Hanis said...

akma,

lupa la tu i dah jadi warga beaconside..nak suh i bukak gerai depan umah? :p

ishamizu said...

sedapnya nmpk!! akk dh la lpr ni..=)

akk plak skrg ni jrg ada leftover..sll mmg akn try masak cukup2 patu licinkn trus..sng! mls nk simpan punye psl..:D

Ninie Hanis said...

ishamizu,

sebenarnya kitorg kt sini pun berdua je,so mkn tu memang cukup2 sampai licin je.tp kdg2 masak lebih sbb ada tetamu dtg,tu yg jadi leftover tu. :)