Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, 16 March 2012

Wohoo,esok boleh makan tempoyak!




That was what my sistah wrote on facebook. Woooo..my parents are coming to England! Their plane just took off an hour ago and I'm gonna meet them in next 18 hours. Eksaited okeyh! Yeah,i'm sure I will be the most excited person when sesi punggah-memunggah beg later on. Tempoyak, ikan keli salai, ikan masin..Ya Allah, semoga lepas lah baggage mak aku ni. Kemahin kakakku, malu nak sebut kunun..err petai tak dak? Hahaha!


My parents will be in England for 2 months and a half. Alhamdulillah, managed to buy good price Emirates tix for them. Both of them dapatlah around RM6k. Ok lah kan?Plus makanan pun halalun tayyibah..hehe. Sokak la bapakku makan kambeng dlm flight. Haihh..



Another thing, stroller baby dah sampai tadi. Tunggu incek daddy balik nak pasang.


~stroller+car seat.


Smalam Jackie, si midwife ku datang buat antenatal visit kt rumah. Diskusi pasal birth plan, malam smalam lagik dah tulis macam2 dlm journal. So far in my birth plan are:
-water birth
-tak nak medical students wat pape cuma boleh observe saje (siap request tu,sabo jelah)
- Zaid will be all the time and cut the umbilical cord
-request nak take home placenta n cord
-opt for gas & air pain relief
-wish to stay one night at the ward to establish breasfeeding (with midwife's help)

Other things yang aku discuss tentang induce, other pain relief and effects, dan cara-cara yang berkesan supaya aku boleh stay longer kat rumah during latent phase (fasa pertama ketika contraction bermula). Aku taktau sejauh mana aku boleh bertahan sebab semua first mom takkan tau, tapi lepas dapat nasihat dalam kelas, semua midwives galakkan stay as long as you can at home during latent phase and have warm bath/shower. Aku cakap kat Jackie, aku nak sampai spital bila dah dilate more than 4cm sebab aku taknak jump dalam pool awal then kena keluar dari pool.. Dia cakap kalau aku set mind macam tu tak mustahil boleh achieve birth plan aku. Fuh..mommies sekelian, adakah itu mustahil?



Ok, stop being panic.. no one will know what's going to happen as they've never experience it. What need to do is.. ' Just go with the flow..'

:)

21 comments:

Ain SSB said...

Ahhh bestnyaaa! Ain pon tak sabar part sesi punggah memunggah nih! haha.

Frau Azmir said...

water birth???????!!! Are u serious? pernah dengar tapi tak pernah terfikir nak try.. mmmm.... anyway, don't panick, take it easy, hehe, just go with the flow... :)

Frau Azmir said...

oh ye, lupa pulak nak cakap pasal breadmaker tu, akak guna brand Philips, baru minggu lepas beli, seriously mmg best, senang je nak guna, masuk2 semua bahan ikut instructions and tinggal, lepas 3 jam semua siap, roti pun dah siap bakar hehe, bole buat pizza, donut and macam2 roti.. tengok la entry terbaru akak, macam2 roti dah buat, tu baru seminggu beli BM hehe.. beli jgn tak beli :) mmg best!!!

mashitah said...

ninie jgn pikir sgt k syg..nnt panic. insyaAllah semua akan ok.

eline hamdan said...

they said hang tak bagi bwk petai n tempoyak... so the tempoyak is for them, not you... wuagagagaga... jgn perasan. u'll be suprised tgk luggage nanti... mcm2 ada... nasib tak jumpa jering tawww

semlm kat airport durrah punya meraung tak bleh blah... mcm drama...

ok then... take care of them both ya. take them to paris and let them do the french kiss under the eiffel... erk... ewww...

Tukang Campak said...

I pon nk tompang neves & seksaited sekaki voley? Esp bila tgk birth plan tu, klu kt sini verangan la kn nk demand2 bgai wlopon byr spital nk sama mcm dpymnt kete. Slmt b'manja2an dgn mak ayah ye ninie. Esok lauk msk tempoyak. Konpem.

Haniza Yazid said...

wah bestnye dpt mkn tempoyak... :D baru 1stime dgr ikan keli salai... mcm mne rupenya... beli kt mne ek? mak ayah dh nk smpai ek? kirim salam ye... :)

Ninie Hanis said...

Ain SSB,

yes..yes..part memunggah memang eksaited tp penuh peti es tu..smppai overload.hehe

tuk wan dh sampai lom?

Ninie Hanis said...

Frau Azmir,

yes,beranaklah di dlm air kunun nye..hrp2lah :p

wow..BM Philips ye..bestnye leh wat pizza donut sume..insyallah 1 hari akan kumiliki jua..hahah...tak dan nk tgk entry akak,nanti kita visit (maklumlah now bz sinsing lengan nak msk tempoyak) lol..

Ninie Hanis said...

Eta,

time kasih,insyallah no panic~gulp. ada tips lagi silalah share ye.like bila nak minum air selusuh,n etc.. :)



Eline,

ahhh tempoyak tu dah lepas ke UK pun,sah2 la utk aku.mama takleh nnti gout.nanti aku masak aku tag hg kt pesbuk.

depa sgt letih,taktau bila nk diskusi psl trip tu.pelan2 kayuh la.br 1st day ni.hihi..french kiss under eiffel tower with what?kopiah all?woooo my parents rox!

thanks la noo kemahin kemas membaluti brg kiriman..terharu sungguh,bila kukumpul2 bleh dekat sekati surat kabo hg pakai. LOL

Ninie Hanis said...

Kak zie,

memang seksaited(?) eh..demand kemahin kang kena cop ngengada lak..hahaha!sini takla terasa sbb semua free service(lepas tiap nangis bulan bayo tax tinggi). tak dan nak manja tido bwh ketiak mak sbb depa nak pengsan dulu..jet lag..haha

p/s tempoyak nak nyicah tu..

Ninie Hanis said...

Niza,

alhamdulillah dah sampai,even tadi bwk gi makan Bakhan iranian food tu. pastu parking jap depan umah niza nk gi beli tulang kt brader n Pak food. :)

ikan keli salai tu mcm ikan keli biasa tapi disalai atas api,nanti msk la msk lemak cili padi ada rasa ikan bakar la ikan tu.

p/s onsyallah nnti nini sampaikan..

Ninie Hanis said...

Eline,

Oh lupa,Durrah memang drama air mata sangat..sabo jelah dak tu. :)

p/s apa agaknya perasaan dia kalau atuk opah pi disneyland..kikiki..

ikan said...

Wah water birth! Very the advance gitu (advance sbb we don't have that option here, or is there any?) ok nanti amek gambo bebanyak, yg x sensor sila share.
Pssst: bikini color apa? Hahahhaha

Kim Salam to cikgi Pipah n incik Hamdan, enjoy UK and parihhh. *bajet ayat ada makna).

Lin, hang x nanges ka? Kata Durrah konon...

mrs.aAn said...

Bile tgk spring baby nak kuar lebih kurang 24 hari ni aku lak yg berdebau+eksaited. Cool bebeh. Do`a byk2... i.ALLAH dipermudahkan segalanya. Rojak Mak Bee ada angkut g UK gak tak? cicah dengan jambu air sedap woooo.

Ninie Hanis said...

Ikan @ Kak Dd,

water birth ada kt msia sbb dulu wife angkasawan pon water birth gak.tp kat sini free le sbb suda bayar tax maa..hrp incek somi tak panik sampai terlepas kamera masuk pool. :O

bikini?huhu...pakai t-shirt jelah.malu ;p

p/s kirim slm ada makna tuu.. ;) eline lap hingus je kot,cover malu kt durrah.hehe..

Ninie Hanis said...

Mrs. Aan,

thanks beb,debor2..hari tu aku discuss gak case ko dulu ngan midwife.nanti aku share kt inbox fb.btw,happy beb dpt present ko.santek..nanti aku nak share kt blog. :)

Mijoe said...

jom citer pasal makan la Ninie..he he..seriau pulak uncle mijoe... :p

ulam raja ada ikut parents datang england x? he he

Ninie Hanis said...

uncle mijoe,

seriau eh..seriau2 pun tetap excited nak jumpa baby. :)

haha..tula slalu citer psl makanan eh..takpe,next entry kita citer psl food yg penuh 1 bagasi..ulam raja takde,tempe ado..hehe

Nadine said...

Ninie! nak bersalin dlm air ye. Wah, bestnya! Nanti dont forget to write the experience k. kat M'sia ni jarang lagi kan waterbirth. so far yg known pun Dr. Halina wife angkasawan je la yg tau pun..

I doakan selamat semuanya nanti. ameen.

Enjoy kampung food the fullest and slamat bermanja dgn parents you!

:)

Ninie Hanis said...

Nadine,

insyallah kalau semuanya berjalan seperti yang dirancang dapatlah bersalin dlm air.Pilih waterbirth ni sbb free kat sini tu yang rasa nak cuba.Time kasih doakan i kat sini.

hee..thank you kak nadine.harap berat tak gain sangat sbbkan makanan msia ni :).