Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Sunday, 23 May 2010

Cheesecake Lover..U'll Love Em'..

Ada sesiapa tak suka cheese?Kalau ada sila abaikan entry kali ni dan boleh pegi main jauh2.Sebab i nak cerita 2 jenis cheesecakes yang i dah sukses buat.Yang first tu i buat Marble Chocolate Cheesecake.I got the recipe from my sister in law.Tenkiu Angah! Angah bagi more than 5 cake recipes.I mintak satu je..ngeeee :D Tak sangka kek ni mudah nak buat dan hasilnya jugak sungguh mengagumkan diri sendiri.Hahaha..


~line putih di tengah tu adalah cheese ye,jangan la buat tak paham pulak.Yelah i kan baru belajar..patutnya jadik cantek la pattern tu kan.~emo tetiba.


~muka puas ati sebab kek tak keras..gegegege!!! ;p

Tersangat puas ati dgn hasil kek kali ni,dari segi teksture dan rasa cheese cake yang mmmm..marvelicious! hehehe.. Kek ni dinamakan Marble Chocolate Cheesecake mungkin sebab ada pattern bila potong kek tu,dan combination chocolate and cheese are totally brilliant! Ceh..dah macam komen juri Iron Chef pulak.

My second cheese cake is the Philadelphia Chill Cheesecake.Kali ni lagi mudah resepinya.Ambik resepi ni dari kertas yang terselit dalam penutup bekas philadelphia cheese saje.Tehee!! :p I tak payah baking2 masuk oven pun.Korang pun misti slalu buat kan?Just blend philadelphia cheese dengan susu pekat dan lemon juice,dan tuang atas digestive biscuits (setengah orang pakai oreo) yang dah dihancur2kan..pastu,chill je dalam peti ais.Ok cheese lover..start salivating now ;)


~Proses buat cheesecake; tuang cream atas biskut.


~Sedang meratakan cream.Disarankan guna loose base cake tin,senang nak hidang nnti.

p/s muka dan gaya sangat tekun..wakaka!



~Dah siap!!! Tak comot macam selalu sebab takde deko2..Makan sudah...lalala!

8 comments:

ciknoqa said...

wah..wah..wah..isy napa makin hebat nie hehehe..ke aku kena merantau gak baru terror bab2 masak memasak nie..haha alasan...ayat biasa sangat KAGUM :)

Ninie Hanis said...

jaja,

eleh..aku buat yg simple je kot..kalau remeh sangat aku pun malas nak buat.huahuahua..

ye kot.apa kata hg merantau mai duk sini sebulan cuti skolah.masak untuk aku.konpem hg terror.kekeke.

f a t t said...

cik kak,pas kes kelim kulit karipap,ko tunjuk kehebatan ko membuat kek cheese pulak ye.
aku sangat jeles okeh!dulu ko tak seterer ini,nampaknya sudah improve.aku sangat kagum! :D
aku jgk tak reti-reti kelim kulit karipap..waaa~ sedeyh!!
haku pun nak terai la jugak resepi ni,ada kat belakang penutup sume philadelphia cheese ke?

eita said...

wahh!!!makin kagum aku ngan kebolehan memasak hg skrg...pe kata tiap kali hg wat kek apa2 post skit kat aku..hahaha!
tiap kali aku msk blog hg nie....bikin aku lapo lar...nak pi cr makan lah!!!

Ninie Hanis said...

fatt,

kelim kulit karipap memerlukan daya praktis yg jitu..kalau tak 'manyabo' macam aku ni kadang2 pissed off gak.hahaha..
beb,try la resepi kek aku nih.mudah bebenor.alah..takyah la gagah nak cari gak dalam penutup bekas cheese philadelphia tu.ko google sudeyy..

along,

nanti aku pos..pos resepi jelah..huahuahua..
p/s mmg niat buat belog ni nak bagi orang lapo.wakakak..

Princess Effa said...

kak ninie..share la recipe choc marble s=cheesecake tue..cam sedap jek!!!

Nadia Ahmad Kamal said...

Uii... sedapnya cheesecakes! Siapa la yang tak suka? I tak pernah try yang first one, tapi my Mum selalu buat Oreo cheesecake yang your second cake tu. Bestnya tengok. Terliur pulak! You ni... saja tau!

Ninie Hanis said...

effa,

nak resepi?okey,next entry i tulis resepi for both cakes.jgn tak buat!!!

neddy,

i pun nak try gak yg guna oreo tu.misti lagi best rasa dia.u bila nk try ni?bz travel lagi jeles i tau. hehe..