Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, 17 March 2011

Nasi Minyak, Ayam Bakar Harum & Trifle main bedal..

Hari ni dah plan dari semalam, takyah susah2 masak. Sebab semalam sudah marinate itu ayam then boleh grill saja bila tiba masanya. Tapi, tidak semena-mena 'kerajinan' iteww datang. Haha.. Buka fridge tengok buah strawberry ada lagi, cooking chocolate yang dah siap melt tu pun ada lagi, sayang plak nak buang kan. Belek lagi, ready-made kastard pun ada setin lagi. Pikir punya pikir..last-last aku bake cake. Kek apa? Heh, aku buat main bedal je. Aku buat kek based on resepi vanilla cupcake tapi aku campur stwarberry emulco so kek tu ada flavour strawberry. Adunan tu aku masuk je dalam loyang and bakar.

Pastu panaskan cooking chocolate yang dah beku tu dengan kaedah double boiler. Bila kek dah siap, sejukkan dan potong empat segi kecil2.. pastu aku susun je dalam mangkuk. Kan cakap resepi main bedal je.. so curah je kastard atas kek, pastu tabur strawberry yang dah dipotong nipis. Pastu curah plak melting chocolate atas dia. Aku repeat selapis lagi. Ala..macam korang buat triffle tu... :p

Dah siap.. chill bebeh, chill it in the fridge. :p Tak sabar mahu berbuka puasa dengan ermm...apa nama nak taruk resepi ni ek? Strawberry, Choc & Custard Trifle. Bedal jer lah!!


Sempat pulak masak nasi minyak. Resepi ambik kat A Nyonya's Kitchen. Ayam Bakar Harum pulak daripada resepi Mesra.Net.




Hari ni berbuka sendirian kerna incek suami ada farewell dinner dengan colleague beliau. Dahlah makan kat luar, siap pesan simpankan ayam bakar harum tu, nanti balik nak ratah. Huh..

11 comments:

S.H.I.K.I.N said...

Kita mempunyai minat yang sama la senah.. :D

S.H.I.K.I.N said...

Ninie,

aku dah email resepi kek tuh :D

fatt said...

sedap la nampak nasik tu..rasa cam beriani tak? eh beb, seminggu brp kali ko buat kek ni? rajin betul... :)

Effa Akmal said...

hoh..giler macam lazat.. ayam itew seperti sangat lazat... nati nak try la... menu saye hari nie, nasi minyak juge, cume lauknye ayam masak merah + kari ayam ++ acar mentah. family in law kate, macam pegi makan kenduri.hahahahhaha. dah berjangkit gile memasak dari kak ninie la nih. :)

Tukang Campak said...

kelas kau dek non, sude pandai masak main belasah masuk apasajabarangadadalampetiais. btw..harum bebeno ke ayam tu ? ngeeeeee

Ninie Hanis said...

shikin,

yeay..tenkiu.nanti aku cuba.aah,aku pun minat jalan2 cam ko gaks. ;)


fatt,

sedap woo nasik tu (eh terpuji plak :p) tapi mmg senang giler masaknya,ko tau la brg2 kt sini terhad kan, susu cair smalam takde pun aku leh ganti ngn double cream.Hoh!Asalkan boleh,tapi jadi gak. Rasa ala2 nasi minyak ler,harum mcm beriani kot.

p/s buat kek bergantung pada tahap keinginan perot.huahuahua..


effa,

misti lagi sedap sebab semua lauk complete.kak ninie tak plan pun nak masak nasik minyak,tetiba je teringin.tu yg takde lauk tu.hehe..

p/s baguslah jangkit memasak ni bagus, skilful!


Tukang Campak,

Ala-ala mencampak seperti tukang campak gaklah.haha..ayam seriyes harum.Pun senang bangett..

ChAzStYlo said...

cam sodap jo

Ninie Hanis said...

ChAzStYlo,

hehe,indeed.thanks for visiting.

Kelly Chantek said...

meleleh air liur wpun tgk posting ni lepas lunch..rasa macam perut still kosong jerk... :P

kalau gi UK ni agak2 boleh tak singgah Stafford? ha ha

salam kenal! :)

Ninie Hanis said...

Kelly Chantek,

Salam kenal juge.Thanks sudi singgah.alah,masak serupa org baru belajar je,gugel2 resepi.

Ehh boleh je dtg stay rumah i.Kecil tapak tgn,stadium Old Trafford i tadahkan :p

p/s kalau suka handbags dr UK,i ada blog shopping gak,do visit my BBB ;)

Kelly Chantek said...

NH,

he he, thanks to u and your hubby in advance! lebih2 lagi bila u nak tadahkan old trafford for us :)

bab handbags tu, serahkan pada my wife. sure dia suka, nanti i suruh dia jenguk your shopping blog tuh. aritu kat oxford st. tak sempat nak borong semua kedai... :p