Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, 18 July 2011

Scones..Fresh From The Oven!




Halluuu...


Teringin nak makan scones? Ini ada resepi untuk anda cuba dan saya pasti anda akan gembira dengan hasilnya nanti. Ayat promosi habis... bahah!

Tesco mag always gives me the taste of real food.

This very English recipe is tasted delicious when you serve them warm with a dollop of cream or jam.



Ingredients:

Scones
350g (12 oz) plain flour
2 tsp baking powder
pinch salt
40g (1 1/2 oz) caster sugar
75g (3 oz) butter (aku guna unsalted butter)
175ml (6 oz) milk (aku guna fresh milk)
1 egg beaten, for glaze

Cream Cheese Perisa Yoghurt :
(ini resepi aku sendiri main redah, korang boleh beli je whipped cream/clotted cream)

Philadelphia cream cheese (aku guna light sebab low fat)
Double cream
Yoghurt perisa buah-buahan
Icing sugar (agak berapa manis korang nak)

Semuanya beberapa sudu je. Aku mix semua dengan hand mixer sampai dia jadi kembang dan tak meleleh). Boleh la chill jap kat dalam fridge sampai scones dah sejuk baru sapu cream tu.


Cara-cara:

1. Panaskan oven 200 darjah/180 darjah (fan). Campurkan plain flour, baking powder, salt dan caster sugar dalam mangkuk. Pastu gaul butter bersama bahan-bahan tepung tadi dengan menggunakan jari jemari anda. Gaul sampai jadi macam breadcrumbs (serbuk roti).

2. Masukkan susu sedikit demi sedikit supaya tepung tadi jadi seperti doh (firm dough). Tuangkan susu dan gaulkan sehingga doh jadi squashy (lembut2 berair sedikit). Jangan tuang susu sedikit sangat sampai jadi kering, atau terlampau banyak sampai lembik sangat. Susu tu tak semestinya habis.

3. Taburkan sedikit tepung atas worktop (permukaan meja yg bersih) dan leperkan tepung tadi di atasnya. Macam gambar di bawah ni,

pat it into a circle about 1-5cm (3/4 in) thick


4. Cut out the scones dengan menggunakan acuan seperti dalam buku ni,
Tapi aku takde acuan tu. Tapi ini kan segmen dapur perantau, peduli apa aku guna pot nasik je as cutter. Ada aku kesah? Janji ada bentuk :p


5. Letak adunan scones tadi dalam bekas nonstick atau sapu je bekas dengan butter supaya tak lekat. Brush the tops (scones) with the beaten egg. Bakar selama 12-15 minit or until golden.

6. Sejukkan sedikit sebelum anda belah dua scones itu dan hidangkan dengan sapuan cream tadi atau jam.



Scones.. perfect treat on British summer and cuppa

18 comments:

fatt said...

cheq,

oke, scone ko tampak menggiurkan especially dia punya cream tu...banjir kibod aku oke. nanti aku akan try resepi ko..makacih sbb mencuba lepas ditanya..ahaha~

pasni terai buat biscotti pulak. tp siyes benda ni senang sbb bhn dia simple.

ps : aku nak mengadu domba ni..memandangkan dia dah dalam fb aku so aku kena kontrol skit. ko tau (ceh intro pah bedah habis)..lepas approve je terus pm suh buang gmbr aku buat sign hitler tu. sentap mak...mana la mak tau org german sentap dgn hitler (kot2 la dia pro-hitler kan)...waaaa~ T____T sekian jelah sungutan mak kali ni...mak sentap oke! sentap! not a good sign ni. binawe!

Ninie Hanis said...

fatt,

senang bangat wat scones.lagi senang dr kapkek,kurang2 takde la byk benda nk kena basuh.harharhar...

biscotti ko wat dulu lah..biskut italian ni not my taste.tp kalau sampai seru aku wat la.aku ni ke arah kek sikit.tp kalau ko dh wat nanti (scones/biscotti/etc) taruk la resepi/pic dlm blog.boleh sharing is caring..kennn...

p/s hambik ko..dia tak suka kot.yelah agaknya insulting sejarah silam negara dia kot.kikiki..ko wat2 la kering tnya nape salah ke gambar camni..:D ~bajet innocent.

fatt said...

masaelahnya (ceh mcm cerita pramlee pulak), aku ni tangan kayu. buat biskut/kek sume fail. ko suh aku masak berat aku reti..tp aku angkat senduk kalau suh buat biskut/kek. hahaha

ps : kannnn..fadan muke aku. aku pun bengap bebal lupa nak remove, aku lupa dia dgn hitler tu org german..cisss! tp aku bajet comel pe pakai helmet darth vader buat aksi gitu..kannn? (sambil pura2 inesen)

Mijoe said...

cam tahu2 je den nak try buat scones tuh. Tapi poblemnye, kat rumah takde oven... :p

siap cari recipe kat Nigella Lawson punye website lagi...

thank you for sharing the recipe Ninie. :)

arh..lapar!!!

mommaholicSURI said...

Jumpa kat Paris jom! Lepak bilik akak sambil makan scones yang awak buat =D

❀aRaBeLLa❀ said...

owhhh scones my fav...penat buat tapi x jadi..keras! nanti nak try la resepi ni..thanks!

Nadine said...

pandainye ninie...sgt terliur tgk scones you buat. nasib twins dh lahir, kalau tak melelehla air liur diaorg. hihi..

pas habis pantang nnti nak try lah! do share more recipe k :)

Ninie Hanis said...

fatt,

lenkali wat2 innocent je,ckp ni 'gaya superman terbang'..lol!

p/s ko adik beradik pinnochio ke tgn buat dr kayu? :p cuba dulu,aku tau yg ni lg mudah dr kapkek.

Ninie Hanis said...

mijoe,

wah,kebetulan lah ye.rumah takde oven cane nak bakar nanti?kena le cr resepi kukus camtu.hihi..tp kalau dah ada oven try la resepi ni dulu,sbb mudah. :)

Ninie Hanis said...

kak nurill,

kat Paris ke?wow!jauh sampai ke paris TM bawak eh?bestnyaaa..taknak singgah UK ke?meh la dtg rumah. (kita saling menjemput mcm la dekat no kan?) :p

dah baca your entry,next time kalau bwk Oman lagi best kot sbb boleh bwk dia alan-alan Disneyland Paris :)

Ninie Hanis said...

❀aRaBeLLa❀,

I figured out kalau nak maintain lembut (keras di luar lembut di dalam) put a lil' bit more butter (drp resepi ni) dan ikut sukatan susu seperti yg i bagi tu.masa uli tu biar basah2 sikit tepung dia.

p/s buat lagi smalam,dan hari ni ada lebih masih sedap! :)

Ninie Hanis said...

nadine,

harap2 tgh pantang you tak terliur pulak eh..hihi.tulah,nasib baik twins dah lahir.mesti bz bee u kan kak nadine ;) Congrats again!

ishamizu said...

Ninie

Haha akk pon buat scones fr tesco mags ni mgu lps..kes terliur la ni pas tgk dlm mags tu..:D tp mmg sedap la kn! Baru keluar oven, tak smpt deco lg dah hbs satu tray oven ktrg kejekan. :P

BTW akk pon tade cutter so saiznya tak uniform la tp Ninie punye cantik gituu..;)

ayu said...

wahhh...mmg menggiurkan okeh scones anda tu..what a nice tea time..;) nnt da masuk college lagi hebatlaa ur baking skills..serious bley bukak kedai nih..hehe..keep up d good work~

Ninie Hanis said...

ishamizu,

akak dh cuba ye?senang kan?pastu sedap sgt masa panas2 dr oven.Even dah sejuk & bawak gi keje for bfast still lembut di dalamnya.Cuz i put a lil' bit more butter.

cutter takde pot nasik sy pakai.asalkan boleh je..tapi anak2 akak mesti dh tak tahan bau wangi tu yg ngap terus kan...weather hujan2 lagila layannnn!

Ninie Hanis said...

ayu,

hrp2 ada la masa masuk college.i feel knackered lately since started working again.insyallah,kalau ada rezeki (gile berangan,puhlease lah kan) :p

Ismail Fitry said...

My wife suka jugak buat scone tapi tak sure resepinya sama ke tak sebab dia guna resepi local New Zealand.

Ninie Hanis said...

Ismail Fitry,

oh really?boleh lah share recipe,mesti lagi sedap tu resepi local NZ.. :)