Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, 2 April 2012

Birthing Experience -Part 1

Kronologi:

30/3/12, Jumaat- Kena tahan ward sebab tekanan darah tinggi (bp), protein dalam urine dan midwife tak dapat agak kedudukan baby lalu meminta aku buat scan skali.
31/3/12, Sabtu- Masih dipantau bp dan diminta buat 24hours urine collection.
1/4/12, Ahad- Discharge dari ward tapi diminta datang ke hospital hari Rabu nanti untuk buat 'membrane sweep' bagi stimulate labour, kerana doktor takut bp naik dan itu boleh membahayakan baby dan si ibu (can cause blood cloth).
2/4/12, Isnin- Di rumah aku masak laksa dan buat kek coklat kerana gerak hati mengatakan memang dah dekat dah ni. Sakit contraction dah mula ada, tapi aku ingatkan Braxton Hicks.
3/4/12, Selasa- Pukul 2 pagi terjaga dari tido sebab terasa 'pop' disusuli air kat bawah tu. Confirm itu air ketuban.Call delivery unit dan diminta datang untuk pemeriksaan pukul 7.30 pagi nanti. Pukul 10 pagi balik ke rumah sebab belum ada bukaan. Pukul 2 petang pergi hospital balik sebab contraction semakin kuat dan terus masuk delivery suite.
4/4/12, Rabu- Pukul 6.41 petang, baby Fahim Zidane selamat dilahirkan.


Nota: Itu kronologi ringkas. Nanti aku cite detail di Part 2 tentang apa jadi plan water birth aku, dan macam mana aku cope dengan contraction yang melebihi 36 jam dan air ketuban yang dah melebihi 24 jam.



Part 1
Unsangkarable, aku admitted to hospital. It happened on Friday morning when I had my regular antenatal check up with my midwife and after checking my blood pressure (bp) and urine, she said that my bp has raised and there was protein in my urine. It is a sign of pre-eclampsia for a pregnant woman.When the time to check my baby's lie & presentation (position), she couldn't feel it coz my tummy a bit tight that time. She suspected that my baby was in breech position (songsang). So she arranged for a scan in the afternoon and there were the story of admitting to the hospital begun..


At the hospital (2 pm), hubby and I went to Stafford Hospital and had a scan. Syukur alhamdulillah it wasn't breech but my baby laid in cephalic position (normal=head first). Satu dah lega..then we went to check my bp and urine, and even some of my urine sample have been sent to the lab, cause they wanted to know whether I have the sign of pre-eclampsia.


Masa tu, relax lagi. Just after the midwife explained about what was really happening to me iaitu.. (tarik nafas jap), pabila bo naik (more than 130/90) dan ada protein dalam urine, diriku ditakuti mendapat pre-eclampsia iaitu bila kidney ku tidak boleh memproses protein ke dlm badan lalu keluar ikut urine. Maknanya nanti kekurangan protein dlm badan. Ia boleh effect pada baby dan si ibu jua ditakuti akan menyebabkan blood clot. Lalu ku diberitahu jika tidak dipantau, dan ia berterusan, they might induce me supaya baby bersalin cepat. Masa tu macam percaya dan tak percaya.. I couldn't believe it..coz I thought I am almost there..at the end of my pregnancy journey, even until now I feel really healthy and happy (no sign of pressure). Tapi diriku tetap redha..mungkin ini ujian Allah. But I still keep calm and keep on praying. Aku yakin semua ni boleh diatasi, i really know my strength and body.

piknik kat hospital, masa ni tak sangka lagi 3 hari baby nak keluar :p


So the doctors want me to stay overnight, so they can monitor me 24 hours. Dengan berat hati check in la 1 malam. Bp masih ups n downs.. On the next day (Saturday), doc cakap they want my 24 hours urine collection, so kena stay 1 more night. But the good news on the next morning (Sunday), the doc said I can go home that afternoon. But he advised me to do a membrane sweep sebelum keluar hospital (satu proses membuka cervic utk stimulate labour) tapi aku postponed on Wednesday sebab aku still kena datang rabu tu pulak untuk further check up.


Jadi, Ahad tu aku discharge, hari Isnin petang dan malam aku buat projek masak-masak LAKSA dan MARBLE CHOCOLATE CAKE. Dan tau apa telah terjadi???


My water broke that night(awal pagi Selasa) around 2 am!!!


to be continued..


3 comments:

mrs.aAn said...

X sabau nak tau lagi dan lagi. Nebes abes bace entry kali ni. Apepun... Sume da tenang. Baby Fahim pun udah jengah dunia. :-)

Mijoe said...

Fahim kene bace ni semua bila dah besar nanti!!! :p

Ninie Hanis said...

mrs.aAn,

huh..aku pun naik nervous nak cerita balik..sabar2..akan kuhapdet soon.

yup,apapun semua dah selesai,dan diari seorang ibu pun bermula :p


Mijoe,

betul tu..wajib!hehe..hrp2 blogspot wujud lagi time tu :p