Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Sunday, 18 November 2012

Sleep Training Technique (Part 2). Harus sebelum Mommy jadi Zombie!

Help! Mommy dah hampir2 jadik zombie tahu! Y_Y

Everything was fine starting from he's 5+ months when we separated the room (Part 1 klik sini) until few weeks ago, slowly the 'attitude' appear. When I say attitude, maksudnya si Fahim tiba2 sering terjaga waktu malam dan sukar tidur balik walaupun setelah kenyang minum susu (i still bfeed him). Kadang2 tu dia cried out loud macamlah ada orang cubit..sampai mak dia macam naik gila risau apekah susu sudah kurang?Paling kemuncak, si bapak terus drive ke tesco beli puting pukul 4 pagi. Tambah hangin kelakar si bapak lupa bawak wallet masa nak bayo. Seb baek self-checkout. Kenalah patah balik ambik wallet. Bagi puting pun tak jalan jugak..haish..

So when I went to see a health visitor (HV), she said Fahim shouldn't be like that. Most of 6 month-old babies and already started solid food (weaning) should be able to sleep through the night. Dia tanya adakah Fahim selalu tertido ketika menyusu? Deng!! That was actually the main reason why he couldn't sleep back. Kata cik health visitor tu baby yang sudah start makan solid food perlu diajar tidur dengan sendirinya. 'DENGAN SENDIRINYA'. hah! aku cuma geleng kepala sebab sungguh la impossible kataku. Pastu aku diberi pamplet Sleep Training Technique siap timetable untuk record pattern tidur dia setiap hari. HV nak tengok next week. Boleh ke aku buat ni? Nervous doh! Aku nervous sebab risaukan neighbour seblah ni je. Sebab bilik dia sebelah bilik Fahim. HV cakap pegi je bgtau jiran seblah tu yang aku nak start train anak tido so that they'll know and be warned about the noise. Aiseh..segan le. Part of me, I really want to start to do it immediately, but I couldn't stand with the crying so I end up jadik zombie..tak cukup tido!

Until...

Last 2 weeks masa balik dari Notts Game, sampai rumah pukul 9 malam. Dah siap2 kan Fahim nak masuk tido, zaid terus cakap 'let's start it tonight'. Maka inilah kronologinya:

Day 1
  • 9.50pm-Fahim diletakkan dalam cot lepas dah 'burp'. Dia menangis gila2 punya tapi nasib baik dia dah letih sebab travel jauh jadi tangisan dia tak nyaring sangat. Kami monitor through baby monitor sahaja.
  • 9.55pm- Tangisan sangat kuat, daddy masuk buat 'checking' (baringkan Fahim balik sebab dia keep on berdiri, betulkan bantal dan teddys, usap kepala) selama 2 minit. Pastu keluar balik.
  • 10.00pm- Mommy dah start resah. Hati rasa nak gi je peluk Fahim tapi daddy said kalau mommy buat camtu Fahim akan set dalam mind dia dapat jugak in the end. Aim kitorang (dan juga teknik ini) "Fahim perlu belajar yang dia sudah letih dan harus tidur. In the end he will learn that he won't get anything with crying. He will give up. It is time to sleep. He can't get out from the cot. Enough said." 
  • 10.05pm- Still crying, daddy masuk buat 'check'.Menurut teknik ni, 'check' ialah kita check bayi tanpa cakap dengan dia, betulkan selimut/position, dan usap dahi/kepala. Yang penting jangan sekali2 angkat dia keluar dari cot dan sama sekali juga tidak cuba untuk tidurkan dia (dodoi,tepuk etc). 
  • 10.10pm- Tangisan semakin jarang, tapi masih kuat. Daddy check lagi skali. Mommy dah mula ngantuk keletihan. Daddy yang monitor lepas tu. 
  • 10.20pm- Mommy tersedar dari tidur. Sebab bunyi tangisan dah jadik sayup2 macam dah ngantuk sangat. Lepas tu terus senyap. Eh?
  • 10.30pm- Memang Fahim dah tertidur.
  • 1.40am- Fahim terjaga dan menangis dengan kuat. Daddy masuk buat 'check'.
  • 1.50am- Tangisan masih ada. Daddy 'check' lagi.
  • 2.00am-Tangisan mulai sayup2..kami beri masa dalam 10 minit dan Fahim tertidur balik.
  • 4.00am-Fahim terjaga lagi dan menangis tapi tidak terlalu kuat. Daddy 'check'.
  • 4.10am- Tangisan semakin lemah (ngantuk barangkali). 
  • 4.15am- Fahim sudah tertidur balik.
  • 7.30am- Fahim bangun pagi tanpa menangis. Ajaib! Elok je main2 dalam cot. E'eh! 
Seriously hari tu aku bangun dalam keadaan sangat lain. Walaupun letih balik berjalan semalam tapi bukan letih bangun malam. Rasa macam dapat tidur dengan cukup dan bertenaga.

Day 2
  • 7.30pm- Dah 'burp' Fahim diletakkan dalam cot dalam keadaan sedikit mamai2 (ngantuk tapi masih awake). Nangis dengan kuat. Mommy cium, usap kepala say gudnite, betulkan selimut dan terus keluar.
  • 7.40pm- Fahim masih menangis dengan kuat. Daddy buat 'check'.
  • 7.50pm- Tangisan sudah kurang dan sayup2. Kami biarkan dulu 5 minit.
  • 7.55pm- Fahim sudah tertidur.
  • 1.30am- Fahim terjaga dan menangis tetapi tangisannya sayup2. Kami beri masa 5 minit. Belum sempat 'check' dah tertidur dengan sendirinya. :)
  • 5.30am- Fahim bangun dan menangis dan tangisannya kuat selepas 2 minit. So mommy decide bagi susu. Agak2 dah kenyang dan sebelum tertidur sambil menyusu, mommy cepat2 'burp' kan Fahim dan letakkan dalam cot. Fahim menangis macam biasa.
  • 5.35am- Tangisan dah slow..terus tertidur sendiri.
  • 8.30am- Fahim terjaga sangat happy. Main-main dalam cot.

Day 3
  • 7.45pm- Rutin yang sama dan Fahim menangis as usual.
  • 7.50pm- Mommy masuk buat 'check'. 
  • 8.00pm- Tangisan dari kuat jadi slow sampaila senyap. Sudah tertidur.
  • 5.00pm- Fahim terjaga dan menangis. Mommy bagi susu dan rutin seperti biasa. Fahim cuma ambil masa 5 minit untuk tidur balik tanpa sempat buat checking pun. :)

safe and sound...


Dan..sehinggalah hari ni rutin kami sama seperti 'Day 3'. Fahim dah tak bangun pukul 1 pagi lagi. Mommy decide feed Fahim bila dia terjaga pukul 5 pagi so that dia boleh tidur sampai pukul 8 pagi dan bangun dengan happynya. Alhamdulillah, semenjak episode air mata 'Day 1-Day 3', Fahim dah boleh adapt untuk tidur dengan sendirinya. On Day 2 aku apply kan pulak masa tidur siang dia. Kadang-kadang memang dia menangis masa nak tidur tu tapi biasalah ragam budak. Kena bagi chance kat dia yang mungkin cuba nak handle ngantuk tu pasal dia nangis. Rupa-rupanya memang betul. Jap je pandailah dia cari posisi baring yang dia suka pastu terus lalaland... hehe. It was a horrible experience for us, but it's not forever. By following the right steps, we're able to do it as painless as we could. 

Punca mommy mata sembab.Tahniah Eta sebab berjaya mengesan mata sembab itu. Moga lepas ini tiada lagi mata sembab. 


Sekarang dah tak risau kalau naik tangga bunyi lantai ke, nak gi toilet ke (sebab lantai papan), nak kentut bersin kuat2 pon boleh.. Semalam dah test tahap tidur Fahim sebab ada tetamu dari London (kak Ishamizu & friends) singgah dan Fahim dah tidur time tu. Dia tak terjaga pun walaupun rumah kita meriah budak2 tengah main. Baguslah, pelan2 belajar ye Fahim. Senang esok nak bawak berjalan. :) Yang paling penting, mission untuk dapatkan tidur yang berkualiti untuk Fahim terutamanya, mommy dan daddy tercapai. Syukur alhamdulillah. :) 

Do i look unhappy?Of course not..I couldn't be happier and can't wait to start my day every morning :)


Disebabkan achievement yang kecil ini, mommy dan daddy pun bagi reward kat Fahim. Nanti kita cerita on next entry.. ;)



14 comments:

Ciknoqa Yusof said...

Uish mencabar jugak yer jaga anak kecik..tapi takpe utk kebaikan fahim,mommy n daddy jgk..nnt ank no 2 nanti mommy dh byk experience la kan..so boleh la I pon amik tips kt mommy ;-)

lynda said...

assalam..mesti u lega bila fahim dah boleh tidur sendiri. Anak saya lebih kurang mcm fahim tapi dia senang sangat terjaga dari tidur(nap), kadang-kadang tak sampai 5 minit letak dia kat cot...terus terjaga. Lepas tu kalau ade bunyi-bunyi bising sikit pon dia senang sgt terjaga..

Mungkin cara u train fahim ni saya akan cuba untuk anak saya pula...TQ

salam perkenalan dari malaysia...

Ninie Hanis said...

CiknoQa Yusof,

Jaga anak lah keje paling mencabar.Tak caya tanya mak2 kita.Aiyoo dah ckp psl anak no.2 ka?hewhew..

Haa..tak sabaq nampak nak amik tips.Ehem2..aunty noqa kalau dah nak tawen bagitau fahim ye.Fahim nak tempah baju melayu nak attend your wedding ;)

Ninie Hanis said...

lynda,

Anak awak memang sama sgt dgn Fahim dulu.Macam tulah telinga dia sangat sensitif tau.Kitorang dah cuba tidurkan dengan muzik lullaby pun camtu jugak. Rupa2nya sbb bfeed kan dia sampai tertidur yang buat dia tak pandai tidur sendiri bila terjaga.

Insyallah,kalau awak rasa teknik ni boleh membantu cubalah ye.Cuma 1 je,you have to be very,very,very firm and determine.Once dah start tak boleh stop sbb nanti tak berkesan.Saya doakan awak pun berjaya insyallah. :)

Thank u for reading.Sy pun bukan terer sgt,tulis berdasarkan pengalaman je.Hihi.

ishamizu said...

Hehe betul, fahim tak terjaga langsung masa ktrg dtg aritu, padahal bising yg amat. Mujurla, klu tak mst rasa bsalah je buat fahim tjaga. Hihi.

bravo Ninie! Jeles akak tau, akk jgk tak lepas2 lg sleep training utk my kids huhu.

Miss Anna said...

very nice entry ninie, trsenyum sorang2 membacanye hehe.. teringat zaman dolu2 trying so hard to make the baby sleeps without 'nyut nyut' hehe.. never succeeded huhu.. baca ni br la tau kena strong sbenarnye, next time klu ade rezki baby lagi bole la try this method. congrats ninie, so happy for u :)

Mijoe said...

good boy Fahim!!! :)

Ninie Hanis said...

Ishamizu,

Takdelah kak.Sy harap jugak dia terbangun skejap boleh jumpa akak & ramai2 tu.Tapi lena pulak mlm tu.Agaknya dia tido ptg kejap sgt kot.

Tq..alah,akak lagi la supermomma tau.Dahla ada kids 3 org,ambik master lagi.Tak menang tgn kalau sy pun.The Eins nanti dah besar sikit mesti nak bilik sendiri tu,dun worry kak.

p/s sometimes i dgn zaid rindu gak nak tido peluk2 Fahim.Mmg konfem tak tido la lepas tu dak kecik tu..haha!

Ninie Hanis said...

Miss Anna,

Alahai..pengalaman mak anak sorang je kak.Akak anak 3 sure lagi byk experience kan.Fahim pun masih kecik,ragam pun xbyk. Dah besar nanti canelah nak handle tantrum dia ke,ape ke.Nak kena byk baca your blog jgak buat panduan.hihi..Nway,tq..moga Fahim jadi anak yg baik mcm abg Afeef :)

Ninie Hanis said...

Mijoe,

"I am uncle Mijoe. Tqvm!"

:D

Effa Akmal said...

kak ninie,

feyash dah setahun lebeh dah, duk tido bawah ketiak mama dia lagi.. mcmana nie??? gud boi la fahim... jeles tau. feyash tu manja sangatt....kalau dah tido tu, nak mengempeng jelah..sedar jea ble kita bangun dari katil. stress mak hincik!

Ninie Hanis said...

Effa Akmal,

Fahim pun telinga dia..Ya Allah sensitip tau.Kena slalu buka bunyi2 lullaby ke,tv ke apa2 je yg boleh biasakan dia dgn bunyi.Sabo ye mak hincik,kita sekapal..

kak ninie baca dlm pamplet health visitor bagi tu dia ckp ths method can apply to kids from 6 months until dah skolah primary. So if you want to start, like I said kena betul2 determine. Terpulanglah kan,you know your child better.Kalau nak info lebih maybe boleh google psl Sleep Training Techniques. :)

mashitah said...

haha..ninie, sori la semua nak tegur eta ni. tu lah salu muka ninie segar je, tetiba camtu riso pon ada. tkt sakit ke apa. btw, fahim mmg best. dh la comel.

org dah sampai arab saudi, eta baru gegel nak komen. haha

Ninie Hanis said...

Eta,

eh takdelah..kiranya terer la eta boleh spot mata sembab tu.org dah berpengalamanlah katakan..hewhew..