Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, 6 December 2012

Fahim's Reward: A Nursery

Ingat lagi I janji nak story pasal rewards buat Fahim sebab dia dah boleh sleep 8pm-5am selepas mengaplikasikan kaedah Sleep Training Technique? Rewards dia ialah mommy dan daddy buatkan nursery untuk dia. Alah..bilik dia main-main je. Rumah sini kan stok sempit, ditambah dengan cuaca sejuk sekarang ni so sesuai sangatlah dia melepak main kat dalam nursery dia tu. Rumah kami ada 3 bilik, 1 bilik mommy & daddy, 1 bilik Fahim dan 1 lagi asalnya bilik solat dan wardrobes. Bilik solat tu lah dah ditukar jadi nursery. I've already posted some pictures of his nursery on last Wordless Wednesday entry.Check out here.


his nursery..habih dikokaknya 'R' tu..haish..


Fahim sekarang ni dah pandai berjalan berpaut. So kena ada space sikit kan. Idea nursery ni mommy just cakap2 je ngan daddy, skali masa gi carboot last month nampak orang tu jual banyak toys mcm alphabet & numbers yg masih baru (act as shock absorbent sbb Fahim kurang stabil berdiri so slalu la jatuh), step-on musical mat (gambar) dan mcm2 toys lagi. They just cost me £15 for all the stuff. And don't be surprised the push-along-trolley (video) yang Fahim belajar berjalan ni cost me NOTHING! hehe... Kat sini ada website Freecycle yang orang nak get rid their stuff so dia advertise kat website tu. What we need to do, just contact the owner and collect the stuff from them. Simple & awesome as we can recycle things we don't want. We save the planet too!



It's free.And it's Ikea. ;)

Selain hobi berjalan berpaut, berdiri berpaut, hero tecit ini juga sudah pandai berpaut untuk memanjat. So far, sofa bed kat bilik nursery tu jelah yang berjaya dia panjat. Tapi dia cuma boleh panjat kalau ada kaki mommy utk berpaut. Bwahaha! *evil laugh di situ.

~suka mencuba dan berusaha, sikap yang diwarisi drp daddy :)

Dan antara yang paling melekakan si tecit ni ialah...




~hmm...ni memang sah ikot perangai mommy :)


Fahim memang suuuukaaa sangat dengan buku. He loves books with big flaps and the touchy-feely one. Ralik sangat. Perangai mommy dia lagi teruk..suka cium bau paper/pages buku especially buku baru. Ntahla..feel lain macam. Bwahaha! 


Now carboot dah tutup sebab winter. Tunggu next year spring baru buka balik. Mommy beli online jelah nanti ye. Bior mommy simpan duit dulu. Boxing day dah dekat. *evil laugh echo.. :D

18 comments:

Azian Elias said...

alaahhh comey nya baca buku...

Farah Adlini said...

ouch jeles ok dapat barang free dari freecycle. akak pun register tapi tak berapa minat. hewhewhew.. diva la sangat kannnn...

Ninie Hanis said...

Azian Elias,

thank u for dropping by my blog.cantik hantaran kahwin awak..kreatif. :)



Farah Adlini,

ikot nasib gak kalau rezeki barang elok bestlah.orang sini kan tak memilih.atas desakan hidup pun ye jugak kan?paham2 jelah ekonomi UK skrg..tp selalunya iols le byk offer dari received. :)

ahkakbatik said...

omputih suka jual balik barang yg elok.. org kita suka simpan barang sampai hancur....
happy shopping. ktek dah tutup akaun lepas black friday tu hari... sob.. sob..

Ninie Hanis said...

ahkakbatik,

ha..memang pun.org kita simpan buat khazanah selagi boleh.eh akaun apa yg dh tutup?oh..black friday dah shopping sakan le tew...Sakan noo ktek.. :)

Mijoe said...

ooo itu hero suke buku ek... bagus!!! Iqra' Fahim!! Iqra'... :)


p/s
pasni ada blog entry tajuk Mommy's Reward la kot... hasil dari boxing day itu..ha ha.

ishamizu said...

Bestnya nursery fahim, ada mcm2 toys! :)aah la carboot dh tutup tp xmas salesare everywhere! he he he...

ishamizu said...

Bestnya nursery Fahim, ada mcm2 toys! books pon heaven! ;)

Aah carboot dah tutup tp xmas sales are everywhere..hehehe

Ninie Hanis said...

Mijoe,

Fahim suka lagu alif ba ta..mommy ajar. :)


ishamizu,

skrg cukup suka dia tolak trolley tu.tp xreti u-turn.keje kita le nak meng'u-turn'kan..haishh..

Tukang Campak said...

Kejap jek dah besar dak Fahim nih...bestnya ada space yg bleh turn into nursery. Fahim, pasni jangan lupa blajar buat aksi summersault dari atas sofa :P *tiba2 tingat video hannah yg nk panjat sofa sebijon mcm aksi Fahim, oh besar sudah anakku*

mashitah said...

eh cam best je baut nursery ni ninie. nak buat jugak boleh? ape yg perlu ada dalam nursery ea? kalo umo khalid sesuai lagi ke buat nursery? since khalid asyik dok berkepong dalam rumah je. petang2 baru kelua ambik angin.

Ninie Hanis said...

Kak Zie,

aah..dah reti macam2 dah..mulut bising,badan ligat,makan lalu,banyak akal..haish..sudah besar dah dak nih.part aksi summersault jgn lagi naa..kering darah mak nak sambut satgi.hewhew..

p/s aritu gambar Oyen demam terserlah sifat kekakakkan' dia.hannah dah boleh jadik kakak hannah dah tu.pelagi kak zie..projek mega 2013. ;)

Ninie Hanis said...

Eta,

Boleh je..Khalid dah besar lagi best byk aktiviti boleh buat. Budak2 umur camni mmg suka main. Play is one of their learning process. Tak sabar nak tunggu Fahim besar nak buat art n'craft section, comot2 kaler2 paintings..hihi.Skrg ni buku Fahim byk dah jadi mangsa.hadui..sakit jiwa raga.

Eta said...

xpe nini, buku kt sane senag dpt n murah kira kalo sakit x pedih sgt la. haha.

Mijoe said...

salam Ninie :)

uncle mijoe emailed.

mrs.aAn said...

Adoii lama x jengah blog mommyfahim. Blog sendiri pun lama x jengah. :(

Bestnye fahim. Ada bilik sdiri pastu ada bilik nursery lg dgn mainan byk. Abang hafiy lum leh dpt bilik lg la. Penuh padat satu bilik dgn hadiah kawen x bukak2... dgn lemari baju. Satu lg buat bilik solat sekali dgj bilik kerje. Lagi satu bilik tdo.

Tunggu le sok pindah. Abang hafiy pun dapat satu bilik mcm fahim gak. :)

Ninie Hanis said...

Eta,

tapi skrg tgh winter.carboot tutup.nak beli baru kena tggu betul2 sale sbb terasa gak pedih hatiku selak2 dah tinggal cebisan. Hewhew..


Uncle Mijoe,

Noted.email skrg check kt hp jek cepat,senang,mudah :) kuikui..



Ninie Hanis said...

Mrs Aan,

bila ko pindah rumah baru beb?bestlah dah ada rumah sendiri.Nanti musti visit and this time aku azam mau masak2 kat rumah ko bole? (azam la dgn anak kecik taktau jadi ke tidok).Kahkah..

Fahim sampai sudah tak reti tido ngan kitorg.Dibantainya main pukul 4 pagi kalau aku bawak tido skali.huhu...