Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, 21 February 2013

Mari Bertukar Ke Lampin-Pakai-Balik.



Salam everyone. Okay, mood rajin datang tetiba. Belum publish entry yang dah siap tulis aku tulis entry baru. Save dulu dalam draft kot-kot malas nanti dah siap 2, 3 entry..haha! Melampau eh?

Ok, the latest about Zidane is we have switched from disposable nappies to reusable one, which known as cloth nappies or cloth diapers (CD). We gave it a try a month ago and alhamdulillah, no diaper rash, leaking or all sort of 'leceh'ness. However, Fahim still wears Pampers during the night time. So basically, 3 or 4 cloth nappies per day and 1 disposable nappy at night. Malam nak jugak cuba pakaikan CD tapi takut gak leaking sebab CD ni selalu ditukar every 4 hours pada waktu siang. Maybe parents yang pakaikan CD waktu malam tu ada beli special insert for night time kot. Setakat ni aku tau Fahim bukan kategori light wetters so belum berani. 

Tapi apapun, kitorang puas hati sangat sebab bukan saje menjimatkan duit beli disposable nappy every 2 weeks, but also the fact that they are also softer on baby's bum, better for baby's hip development, and most importantly contain no dubious chemicals. Penat membasuh pun tak sebab nappy kotor cuma dibilas dengan air sekejap, perah dan masuk dalam pail. Then it will go to regular wash in my washing machine, probably 2 or 3 wash loads a week. No soaking or boiling needed.

Kalau poo-poo pulak?Flushable liners jadi penyelamat. Nah video..



Aku jugak dapat tahu yang our local county council ada offer nappy incentive schemes as it saves landfill (Fact: disposable nappy is the 3rd largest contributors to the landfills in the world!). The scheme offer cash back on our purchases, so that we can claim back some money after we have purchased nappies. Good eh?

Koleksi lampin-pakai-balik Fahim Zidane:

#1  His first CD ever..by Totsbots and Kushies wrap. The Totsbots is all-in-one style, which have detachable inserts.

#2  Blueberry pocket nappies with various of bamboo and hemp inserts.

#3  Bum Deal from birth to potty pocket nappies. They came with velcro and poppers. Personally I think velcro is much easier to use.

#4  Pastel lover. From Easy Peasy Nappies, Bambinex & Totsbots covers.

Aku memang suka yang pastel colors ni. Sesuai sangat simpan sampai turn gegurl pulak nanti. E'ehh?
Tapi nappy ni kena pakai dengan nappi nippas. Tetibe feeling old skool macam mak-mak pakaikan pin besar kat lampin. 



Semenjak dah makan macam-macam ni, poo poo Fahim pun dah takde macam baby2 dah. Senang keje mak nak throw and flush. Stain pun takde lepas basuh. Kalau ada rezeki second one nanti mahu berazam pakaikan cloth nappy from birth lagi. Because they are not just eco-friendly, but also incredibly super cutie *rhyming la kekonon.


9 comments:

Mijoe said...

menariks nye utk dibelikan kat anak2 buah as souvenir ...hmm....colourful plak tuh..

~Mami Little Hero~ said...

Ninie

Akak bawa benda ni all the way from Malaya but never used it here. Hahaha. Sebab takut tak sempat kering kerna kiteorang takde Mr Dryer!

*sila hapuskan 'please prove you're not a robot'. :)

Ninie Hanis said...

Mijoe,

kalau kt Msia glamer Lunatots kan? Kat sini Totbots. Tapi terliur nengok gNappies yang pic plg atas tuh.

p/s kita ebay je sini.. :)



Kak Farah,

Surprisingly all these cutebum stuff bleh kering overnight je bila letak dryer berdekatan heater. Saya basuh 2 or 3 times a week tau. :)

p/s oh ada menatang tu ke. Aiseh..nnti kan kuhapuskan beliau.

Nadine said...

good job ninie! suka sgt baca entries ibu2 yg semangat with cloth diapering their babies. akak mmg support sgt. unfortunately I myself belum ada peluang nak try *sob*

work scheduled akak tak tetap, coming back late after 10pm, between 10-12pm tu la nak main n tidurkan anak2, nak prepare their next-day-meals, etc, etc. Nak delay laundry sampai seminggu, cost utk cloth diapers in Malaysia is still expensive if u know what I mean (although I know kalau kira diapers semua all over the time laaaagi mahal, kalau akak nak beli, kena double plak tu. lagipun MIL yg tolong jagakan anak2, akak segan nk susahkan dia. InsyaAllah, mana tau ada rezeki akak nak duk on my own, and have more babies in future (erk!)kan, bolehla akak cuba. hihi :)

Ninie Hanis said...

Nadine,

Takpelah kak nadine keje kan..I,myself home maker aje.Memang got plenty of times to change the nappy every 4 hours. Tapi kalau berminat CD ni pun taklah leceh mana.Lagi2 kalau baby dah toddler like your twinnies. Sebab cuma pakai 3x je siang hari. Kalau newborn mmg leceh almost 10 nappies per day.


Yup,mmg expensive. But we're lucky to have ebay here. Mula2 try beli used dulu,pastu rezeki dapat bid yang ownernya mum of triplets. Nappy sume baru.Mcm akak cakap kalau anak kembar mmg fenat la sikit hewhew..

ishamizu said...

Bravo Ninie! Akk mmg kagum dgn mommies yg pakaikan cd kt their babies n toddlers..akk dr zahin ke iris lg mmg ada sket teringin nak try tp disrbabkan akk ni penggeli hehe terukkan? Lg satu mcm Nadine ckp kt Msia boleh thn jgk mahal cd ni so akk tak keje kan so tak mampu😂 kt sini plak boleh dpt murah tp sibuk plak. Tp nti akk usha2 cd kt ebay kot la terbuka pintu hati kan nk pki kn cd lt zafri..:) so ninie dpt claim la kt council? Beli kt ebay dpt resit ke?

Ninie Hanis said...

Ishamizu,

Penggeli sbb poo poo diorang ke?hihi lawak la kak izu ni. Aah,beruntungnya sini ada ebay kan.Kot tak nak beli yg baru bukan sikit2.at least 30 helai kalau newborn.mmg masak ah..

Kalau kita beli kt ebay,kena la tanya owner tu dia ada lagi tak purchased receipt CD tu. Tapi kalau beli baru kita mmg dapat resit or ask the seller lah. Ninie tak claim lagi. Soon insyallah ;)

Eta said...

ok baru sempat nk komen setelah bertahun, eta pon suke pakai cd ni. jimat tu satu lah, pastu eta rase lg selamat kot sbb xde bahan kimia bagai kn. tp yelah mahal sikit kt mesia ni..kalo kt lunatots sekeping dh bape puluh hengget dh, eta beli kt mudah.my je. sekeping rm15 with 2 insert. ok la. khalid pun buat pakai siang je. mlm still pki petpet sbb ummi dia malas nk bangun tuko. hewhewhew

Ninie Hanis said...

Eta,

ninie pun bertahun br nak reply..haha..

Sama la sini pun bli ebay je.tp lucky dpt nappy stash yg 2nd hand unused.Sini pun Totsbots brand sekeping dah mmg mahaiii..sama la Lunatots tu. Fahim pun malam masih pkai pampers. Tak larat nak bangun hewhew..