Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Friday, 31 May 2013

Semoga umat Islam selamat di bumi UK

Assalamualaikum dan salam Jumaat semua. Rasanya ramai yang sudah tahu atau pun menonton berita tentang 'Woolwich attack' yang berlaku di London seminggu yang lepas. Kalau belum boleh baca berita penuh di sini dan sini.

Summary of the news:

  • One of the men arrested is believed to be Michael Adebolajo
  • Two men repeatedly stab and tried to behead off-duty soldier in SE London
  • They shouted 'Allah Akbar' attack and told witnesses to film them 
  • Charged at police officers with rusty revolver, knives and meat cleavers
  • Killing took place 200 yards from barracks and close to primary school
  • Both men placed under arrest after being treated for gunshot wounds 
  • PM: Killing is 'sickening' and Britain will 'never buckle' in face of terror


~the slaughtered soldier lying deadly on the road and one of the attackers Michael Adebowale/Adebolajo,22.


Kejadian berlaku pada hari incek husben dijangka pulang dari outstation di Jerman. Aku pulak entah macam mana boleh tak tau Zaid touch down airport mana. Takut jugak kalau-kalau airport di London ke. Tapi logiknya mungkin Birm sebab dekat. Hati yang penuh kerisauan akhirnya lega bila incek husben muncul kat pintu rumah pukul 7 petang camtu. Alhamdulillah.


Kisahnya apabila dua orang Muslim kulit hitam (black) yang menaiki sebuah kereta telah melanggar seorang askar bristish Lee Rigby dan menikam beliau dengan senjata pisau. Setelah dibunuh mayatnya diheret ke tengah jalan dan ada saksi mengatakan ada yang melaungkan 'Allahuakbar' ketika pembunuhan berlaku. Hasil bedah siasat dikatakan mangsa, Lee Rigby mati akibat kecederaan ditusuk senjata bertubi-tubi.


Seorang daripada pembunuh sempat mengatakan sebab melakukan perkara tersebut..

"We swear by almighty Allah we will never stop fighting you until you leave us alone. Your people will never be safe. The only reason we have done this is because Muslims are dying by British soldiers every day."


Ketika kejadian, seorang wanita cuba berkonfrontasi dan bertanyakan sebab dia melakukan serangan tersebut....

"I asked him if he did it and he said yes and I said why? And he said because he has killed Muslim people in Muslim countries, he said he was a British solider and I said really and he said 'I killed him because he killed Muslims and I am fed up with people killing Muslims in Afghanistan they have nothing to do there."



Now let us all think how relevant this attack to our Islam? Is it going to show to people (the non-Muslim and British specifically) that we Muslim are doing a right thing? Eventhough I agree with some point that Britain should stop sending their British troops to Muslim countries, killing their men, women and children, and we condemn that, but certainly there must be other 'proper ways' to show our condemnation against the war. Obviously not and never with the barbaric attack! Mr. Attackers should know that their actions have given the big impact to Muslim in this country..not as what they wishes for but by putting Muslim's lives into dangerous...




Another attack also happened in Cardiff, Wales..read here for full story.


Berjihad punya definisi yang luas,bukan? I'm not good in explaining about jihad..but one I can share..


"Dan, perangilah mereka itu sehingga tidak ada fitnah lagi dan agama itu hanya semata-mata untuk Allah." (al-Baqarah:193)

Maksud fitnah dalam ayat itu ialah kufur dan syirik, sebagaimana pendapat Ibnu Abbas, Qatadah, Mujahid dan Rabi'.

Islam tidak sekali-kali bermaksud untuk memaksa manusia menganut Islam melalui peperangan.

Mustafa al-Syiba'iy ada menegaskan, peradaban Islam adalah untuk mengajak manusia supaya saling kenal mengenal dan tolong menolong dalam keadaan damai. 
Prinsip peradaban Islam, katanya, mengharamkan peperangan, tidak boleh menyerang, merampas harta benda dan menghina kehormatan sesuatu bangsa. 




Let's hope everything will be back to normal and pray for the safety of all Muslim in UK and all around the world. Amin..

p/s buat semua rakyat Malaysia di UK sekarang berhati-hati dan jaga keselamatan anda dan keluarga.




9 comments:

Eta said...

Semoga ninie sekeluarga dan semua muslim di UK dibawah lindungan Allah. risau pulak kt uol. haish!

~Mami Little Hero~ said...

Ninie,

Akak gi keje mmg tawakkal aje sbb takut kena spat from behind. Baca ayat kursi dan rabbi yassir wala tuassir byk2.

Ninie Hanis said...

Eta,

time kasih kerana mendoakan.ye,kami risau...tapi insya Allah, Allah melindungi kami di bumi UK ni.
*pray hard.



Ninie Hanis said...

Kak Farah,

tula..niat tulis kongsi cerita ni supaya semua kita2 di UK ni berhati2.Lagi2 macam kak farah kena keluar bekerja kan skrg..so be extra careful ya!

Nadine said...

Take care nini and family, risau akak baca the news..

nurbijen said...

masa mula2 baca news tu mmg rasa sgt takut.. dah la masa tu dah booking train dan hotel kat London.. nak cancell rasa rugi pula... so, mmg tawakkal jer pergi juga kota London... Alhamdulillah, semua baik2 ajer.. tapi mmg doa selalu... jauhkan benda2 tak elok ni...

Ninie Hanis said...

Nadine,

thanks kak nadia.. :)



Nurbijen,

alhamdulillah semua ok ye..tulah kita pun takut tapi yakin dan tawakkal aje pd Allah.apapun kita berhati2 je lah selalu.

Yong Is My Name said...

Mama & Papa Fahim,

Take care..
macam-macam cerita dunia sekarang nie

Ninie Hanis said...

Yong Is My Name,


Tq..yup insya Allah.

Itulah..menakutkan.haish....