Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, 23 May 2013

Daging Masak Kicap Berkerisik is Nyums!

Salam everybodeh..

Dapur perantau kali ni berasap dek mencuba resepi Puan Eta iaitu Daging Masak Kicap. Tajuk kutambah berkerisik sebab nak bagitau memang lain dari yang lain selepas kutambah kerisik. Memang walaweh la Eta. Mekasih sudi share resepi. 


Macam biasalah, takkan namanya dapur perantau kalau bahan-bahan sume complete. Kalau ikut resepi asal, kena ada gula merah, cili kering, jintan manis, jintan putih, bunga lawang hatta air asam jawa pun aku tak bubuh. Jadi sila bayangkan kalau semua bahan ni ada dalam cabinet dapor tu, confirm lagi walaweh la kan.. 


Cili kering ada tapi sape yang pernah beli cili kering kat UK pasti tau cilinya ya tuhan pedaih nak m*mpuih. Maka aku selalu opt pada serbuk cili. Tapi aku tak bubuh pun. Bunga lawang.. ilek. Gula merah pun takde so opt pada brown sugar. Ikut mana yang hado.


Jantan jintan manis jintan putih..err..ada kot tapi kat peket tulis cumin. Tapi black cumin je so rasanya tak termasuk dalam senarai. Next!......


Asam jawa adaaaaaaaaa....tapi kannn...kalau dah namanya pemalas busy nak membancuh so tangan tu laju je capai botol lemon juice kat fridge. I is smart, no?


So basically, aku punya modification tu tidaklah menghasilkan result yang teruk. Kalau dah tambah nasik 3 kali tu nak kata apa lagi..haishh!


Bahan A (kisar)
3 ulas bawang besar

6 ulas bawang putih

3 Inci halia

Bahan B

Daging dihiris halus (agar cepat lembut)
Kentang dipotong wedges
Kulit kayu manis, bunga cengkih
Brown sugar
Kerisik
Lemon juice
Kicap manis

kicap masin

Air ikut kepekatan yang dikehendaki
Garam dan lada sulah

*method sama je ngan resepi asal.





Nak-nak pulak ada sambal belacan basuh tangan bau tak hilang aku tu. Incek somi yang otstesen..jangan ngigau. Kat Jerman takde..


~nyum~




13 comments:

Eta said...

Ninie mmg terror masak, edit kot mana pon mst mabeles punye, hehe

~Mami Little Hero~ said...

Ninie,

Haih akak tengok terus telan air liur. Hahahaha! Nasib umah akak ni cukup segale. Almaklumlah kedai paki depan umah aje. Gula melaka kirim dari Malaya. hehehe. Kat kedai cina pun ado. Nasib daging tak de dalam peti es kalo tak memang dah turun masak jap lagi.

Ninie Hanis said...

Eta,

manade terer..masak cikai2 mkn anak beranak je bolehlah.tapi resepi eta mmg sedap dan mudah.oter pun jadik.tu yg best tu.hihi.


Ninie Hanis said...

Kak Farah,

Sedap neh kak Farah (tudia puji masakan sendiri)..haruslah ada segala bahan dah kata dok celah Manchester tu.Buat banyak2 bleh simpan dalam peti es.Hari tu buat simpan tahan 3 hari.

Eta said...

tapi masa eta masak lauk tu kat tilinggton dulu pon eta paai brown sugar je. cili padi uk mmg menakutkan, sampai buasir i. haha

sitiezahim said...

salam kenal dr deutschland..hehe.. senyum saya baca lada kering yang pedas giler.. betul2 kat jerman pon sama..huhuhu...

Ninie Hanis said...

Eta,

haa..betul la kan cara editing tu kan..hihi.

aah teringat kisah eta kena buasir.time pregnant lak tu kan?alhamdulillah tade pape pastu.kuat sangat makan cabai ni..hihi

Ninie Hanis said...

sitiezahim,

salam kenal jugak dari UK.pedas jugak ye lada kering kat sana?haish..pelik betul cili kat europe nih.terpaksa seludup cili msia hihi..

ishamizu said...

Salam ninie

I'm sure it was delicious!! Sbb baru2 ni kwn dtg akk buat jgk tp buat daging ayam! So ayam masak hitam lawan dgn nasi minyak simple! Also sedap yang! Hihi Rasanya klu ada kerisek mmg tmbh sedap la, aritultk dlm kari pon mabeles! Hehe

Ninie Hanis said...

Ishamizu,

oo dgn ayam pun sedap ek?ok boleh terai pasni.wah..wah..tu dah cam menu raya bernasik minyak segala tu kak izu. hihi..tula sib baik ada kerisik lagi mak bwk kot tak jenuh nak sangai desiccated coconut.

Azian Elias said...

tak pernah lah pulak masak kicap ada kerisik. nanti boleh cuba ni..

Ninie Hanis said...

Azian Elias,

saya pun first time try.mmg sedap resepi ni.try lah nanti ye :)

Nadine said...

mak akak kalau masak kicap berempah mmg letak kerisik. marbeles! :)