Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, 20 June 2013

Somerset Holiday on Summer..but where is the sun?

Salam semua..Been away last weekend to Brean Sands, Somerset for 4d3n holiday. Incek husben was looking for an indoor waterpark since December last year, but because of we're busy moving house and many other things that bothered us such as weather, blah..blah.. so we postponed the holiday sometime in summer. Finally, 2 weeks ago I found a good deal in Mighty Deal (kind of Groupon) £59 for a 4d3n self-catering holiday at Pontins. Pontins is a theme park which has its accommodation with indoor swimming zone and outdoor play zones too. We redeemed the deal and chose to stay at Pontins Brean Sands, Somerset. There are 3 other places to choose from; Camber Sands, Prestatyn Sands and Southport. We chose Brean Sands because it was the nearest and shortest trip that takes about approx 2 hours from Stafford. Traveling with a toddler-yet-still-baby was not easy i tell you. Tambahan pulak check in pukul 4 pm.,nak masak lagi..maka option yang dekat dulu. Our destination was near to Bristol. So we thought we could have a city-sightseeing later.


Sebelum book few weeks tu cuaca memang hamboih-hamboih..sedap jek panas. Kipas pun dah keluar dari stor. Tapi kusangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari..bukan tengahari dah tapi memanjang hujan. Memang tiada mentari langsung Sobs..sobs.. Tambah malang pabila beberapa hari sebelum bercoti incek husben terjangkit selsema dan demam dari colleague dia. Dah terjangkit kat Fahim pastu..haduii..sabar jelah dugaan Allah. Alhamdulillah sepanjang perjalanan dan holiday Fahim cepat recover.


Day 1-Friday-14/6/13
Lepas check-in, daddy kemas beg sume, mommy cepat-cepat masak nasik. Taruk marinated piri-piri chicken dalam oven dan microwave-heated aje the can peas. Lapo gile blom lunch sebab brunch roti telur je dalam kete. Tak nak berhenti sebab Fahim sedap tido. Perkakas dapo, dining set sume ada tapi sebab was-was boleh bawak sabun samak dan kalau tade macam ai boleh la hangkut periuk nasik dan senduk. Self-catering le katakan maka benda basic macam beras, telur, bawang, pisau, sardin, roti etc memang ai  hangkut. Piri-piri chicken tu beli kat Tesco Stoke sebab halal so senang masuk oven grill aje. Ai bawak aluminium foil. Ada je kedai kat situ boleh la nak beli apa-apa. Sempat berkenalan ngan jiran sebelah. Laki dia British bini Portugese. Anak2 yang boy nama Salgado macam footballer namo eh dan pompuan Amy. Suka sangat kat Fahim..


~in front of our apartment.



~meet new friends

The apartment has 2 bedrooms (2 single beds and 1 double bed), a sofa bed and tv at the living room, 1 bathroom with shower and 1 kitchen equipped with fridge,cooker,oven,microwave,kettle, toaster and breakfast bar.

We slept on the sofa bed on the first night. But there was a miserable funny thing happened. Around 4am our sliding door has been knocked couple of times..and it was LOUD! Kat sini kul 4 pagi dah terang benderang..We went to see who's knocking our door and to our surprise..it was a SEALGULL!


~ai tak sempat amik bideo tapi ala-ala cenggini la al-kisahnya

Annoying kan?Padanlah dalam katun Nemo tu pun ada tunjuk annoying nya menatang nih. Luckily our lil' Zidane didn''t woke up cause of the noise. Few minutes later we heard him knocked our neighbour's. And we even heard the wifey shooed him away. Lol!!! Pagi-pagi bikin panas..


Day 2-Saturday-15/6/13
Our lil' Zidane had a good sleep though..alhamdulillah, despite of his cold, he loved the experience to sleep with us. Maklumla anak bujang tido sendiri kat bilik dia sebelum ni. Cuak jugaklah mak bapak ni acane lah nak kasik tido ni bila gi bercuti. Rupanya suka dia meleset-leset kat mommy dia. Lagi ngantuk lagi leset. Tapi the secret weapon kena ada. Muahahaha!! Cot mobile + teddy + mimilk (bottle). Tutup lampu semua purak-purak tido. Setengah jam membebel pot-pet sesnsorang pastu lalaland sampai pagi. Mak pulak rasa bahagia dapat tido peluk bucuk tu. hewhewhew..! ^_______^


Simple brekkie toast + hot drinks. Pukul 10.30am pegi swimming zone. Penuh pulak, disuruh datang balik kul 11am. Ok lah, bawak fahim main kat play zone. Ada macam-macam selain outdoor play area, ada trampolining, kids go-cart, fun bikes, Captain Croc Adventureland, dan yang paling teruja ada sorang bapak bawak anak besor skit dr Fahim naik quad bikes. takpe sabo..besor skit kita naik ye Fahim.

notakontot: further info about Pontins activities click here.

Kami bawak Fahim main kat Little Tykes Play Area, sesuai untuk golongan manusia kecik macam Fahim. :p






Tepat kul 11am terus gi swimming zone. Swimming zone tidaklah seperti yang kujangka konon waterpark cam Sunway Lagoon tu, tapi okeylah ada water slide (tak naik pun). Fahim merasa la naik water slide ngan daddy. Ni first time bawak Fahim mandi pool, sayangnya takleh amik gambo. Member siap ber 'arm band' sume. Air takdelah heated sangat, sejuk2 suam gaklah. Si Fahim masuk je dalam air mula la menguap.Haish..orang bawak mandi dia negantuk plak. Tapi sempat la ajar kuak-kuak kaki tu. Surprisingly baby ni memang nature dia pandai sendiri kot dalam air. Cuma sebab dah umur setahun dan dia dah mula aware perasaan 'takut' so dia cuak-cuak jugak. Moral of the story, dedahlah baby anda seawal mungkin pada swimming ye. :)

After 35 minutes in the pool, I took him out and bathed and changed him. Bagi roti sambil2 tunggu mommy siap. Penat berenang jadik lapo ye Fahim? Memang sengaja keluar dari pool awal sebab changing room akan penuh bila cukup time. Nak keluar je dari swimming zone, hujan turun dengan lebatnya. Sampai je apartment, mommy masak for lunch dulu then mandi. Lepas lunch, Fahim la paling awal nap dulu. Petang dia bangun tido, lepas minum petang kitorang pegi jalan-jalan tepi pantai. Tapiiii...ya ampun, angin gile kuat. Sojukkkk! Hello..ini summer kah? Where's the sun? We need sun on our holiday! T_T


~beach dekat dengan farm

Lepas 'cannot go' dengan cuaca merepek tu, kitorang naik kereta terus gi jalan-jalan ke town Weston Super-Mare, 20 minit dari Brean Sands.


~Weston Super-Mare

~banyak luxury accomodations kat Weston Super-Mare ni.




~Seaquarium


Dinner petang tu menu simple tapi Fahim makan berselera. Nasi + sardin campur peas + grilled piri-piri chicken. Ni first time Fahim makan canned sardine sebab tengah holiday, sebelum ni dia makan fresh fish. Dan malam tu kami bertiga tido dalam bilik sebab tensi dengan cik busybody seagull. Bwahaha!



Day 3-Sunday-16/6/13
It was Father's Day. We went to Sovereign shopping mall at Weston Super-Mare to celebrate Father's day. There was not much attraction inside the mall, but at the outside there were lots of shops and high streets. But Weston Super-Mare as you can see is a lovely and beautiful town that located on the main sea front promenade. If not because of the rain we would definitely love to stroll along the seaside. When we're inside the mall, we split up and I went to a bookshop and bought a Father's Day card for Zaid. Actually I have other plan that supposedly involved some baking skill, nak angkut all my baking tools along are way too much lah kan..huhu. Then I found this card...memang sesuwaii sangat.


~member perasan tu untuk dia..maklumla katun feveret In The Night Garden

Kitorang tapau fish & chips dan lepak tepi beach. Memang sedap dan fresh fish & chips dia. I think it was seabass. 







~making sand castle wif daddy on Father's Day..wee!

After spend half an hour at the beach, we off back to Pontins. Get changed to swim attire and to Brean Leisure Park we went then. Time tu pukul 3.30 petang. Brean Leisure Park ni sebelah Pontins je dan dia macam Genting Theme Park la ada macam-macam rides and roller coaster. Yang best tu free admission dan kalau nak main boleh beli token 50p each ride. 



~view roller coaster tu boleh nampak dari apartment kitorang sebab Pontins sebelah aje.

~daddy cuba tunjuk skill baling tin tapi ke laut..hahaha!

Sebelah Brean Leisure Park tu ada Brean Splash Waterpark,indoor & outdoor. Besar jugak dan banyak water slides. Tix £6 camtu pp dan under 1yo is free. Tapi sebab masa tu dah pukul 4.15pm dan dia nak tutup pukul 4.40pm maka tidaklah berbaloi kan. Kitorang plan esok lepas check out nak pegi sini mandi. Tukar plan bawak Fahim mandi kat Pontins swimming zone jek.

notakontot: Kalau stay di accommodation yang conjunction with Brean Splash Waterpark dapat discount tix.



Day 4-Monday-17/6/13
Malam tadi mommy pulak terjangkit selsema. So daddy la tido ngan Fahim sebab taknak Fahim terjangkit balik. Pagi-pagi mommy bangun masak nasik dan grill ayam piri-piri last batch punya. Panaskan kari telur dan pack semua barang-barang. Ingat japgi lepas mandi terus lunch nasik dan lauk panas ni. Suddenly masa dalam keta nak check out daddy cakap 'weather cam takleh blah la yang..tade mood pulak'. Hahaha! Memang pun..hujang renyai-renyai pagi tu. So kensel gi mandi kitorang off to Bristol city. Nasib baik ai pakai cecantik siap2..haish!


Sampai Bristol cuaca dah mula panas. grr..sabar jelah. Tapi syukur jugak ada sunshine boleh camwhoring sightseeing. Cantik pemandangan di Clifton Suspension Bridge ni.



~mercu tanda Bristol city

~subhanallah..amazing view..dan gayat. :p


Masuk city kitorang parking 2 jam kat Castle Park dan piknik je dalam kete. Lepas tu bawak Fahim main kat sand playground kat situ. Punyalah hepi main pasir. 


~a wooden castle

~everything was made by wood & timber..


~Fahim kagum daddy turun dengan pole tu..bahah!

Then kitorang jalan ke town dalam 5 mins walk je dari situ. Saje cuci mata. Ada banyak high streets shops. Tak berpeluang nak cover habis sebab masa parking pun dah nak habis. Jadi kitorang terus balik dan selamat sampai di Stafford pukul 6pm. 



Alhamdulillah, the trip & holiday was pretty good despite of the gloomy weather I think we had good times.








10 comments:

~Mami Little Hero~ said...

Ninie pindah ke mana? Seronok si Zidane jalan2 ye. :)

Eta said...

Tertunggu entry dr ninie. Fahim dh keabangan Sgt ha...:-) dulu pernah nk pegi date kat sini, tp pelvic n back pain teruk so cancel. Tkt jd pape xlepas no fly balik. Huhu..

Ninie Hanis said...

Kak Farah,

Owh..yang masa December lepas tu ke?tu pindah rumah dalam Stafford je.Masa tu Mr.Hubs banyak cuti xmas tapi winter kan mana sesuai nak gi waterpark.

Alhamdulillah dapatlah bagi Fahim rasa jalan2. :)

Ninie Hanis said...

Eta,

ala..yeke?sorry la eta nak tulis macam2 tapi haish..haha! insya Allah cuba merajinkan diri ye.

owh yeke?kat Pontins Brean Sands jugak ke?Tapi tempat ni sesuai bawak budak2 eta. Kalau masa eta sarat hari tu boring jugak.Tapi eta byk juga jalan2 tempat lain kan?ninie masih blom jejak Warwick Castle. :p

Eta said...

Sebenarnya time tu kitorang nak pegi wales, konon nk tawaf wales n jumpa kawan eta kt Bristol, Ada org mengandung ngidam nk tgk pantai, over x? Eta x ingat dh nma tempt kt bristol yg kitorang nk pegi tu. Tp dkt dgn Weston super mare. Last2 x jd pegi, bila balik kmpung kt tenganu, rumah dekat pantai. Haaa puas hati. Haha

Ninie Hanis said...

Eta,

Haha..over sgt!memang harus sangatlah seronok balik Ganu kot....pantai kita jugak yg terbaek la kan..Bestnya eta nnti ada rezeki bleh la share tempat bercuti jln2 kat Ganu eh.kopok losong nyums! :)

Mijoe said...

speechless tgk gambar BigBoss tuh... dah besar panjang dah itu baby!

salam utk Zaid and the boss! :)

Ninie Hanis said...

Mijoe,

dia dah besar dah uncle Mijoe.Dah paham sangat org cakap.Tapi blom pandai cakap lagi.hihi..

salam to aunty Malin jugak.

Haniza Yazid said...

wah best + cantiknya tempat2 tu.. :) nnt nak pegi jugela.. haha.. yg safari tu pun xpegi2 lagi bawa harizs ke sana.. :)

kitorg ade juga pegi bristol masa april hari tu tp pegi town dia je.. xde pula pegi kat bridge ni.. cantik juge ye.. :)

haa, samala dgn kami dok masak memasak dlm travelodge masa g scotland hari tu.. dgn rice cookernya, bawang, sardin, semua ada.. haha.. :D ade je kedai halal n KFC halal kat sana tp kalau masak sendiri lagi jimat.. hihi..

sorry baru sempat nk komen, hari tu dah baca entry ni tp x menyempat nk komen nye.. huhu..

Ninie Hanis said...

Niza,

Kalau nak pergi holiday park ninie suggest try Butlins atau Haven. Sebab rasanya Pontins ni agak lama sikit. Tak banyak permainan pun yg sesuai untuk baya Harizs ngan Fahim.


Tapi Soctland cantik kan?Cepatlah update cite Scotland nanti boleh kitorg refer ur trip. :)


Aah..memang jimat + halal sume senang kan.