Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Wednesday, 10 September 2014

B&B di Bedfordshire. It's a Yay or Nay?



Salam semua.. Ye hari ni aku merajinkan diri berbelog setelah merasakan belog ni hampir pupus.. Cerita dari Bedford..Alhamdulillah dah settled down urusan pindah, unpacking, kemas, etc.. Hampir sebulan di Bedford terasa seronok juga sebab banyak kedai halal (pakistan) seperti groceries, butcher, masjid, pharmacy, even tesco express pun within walking distance. Kadang2 tolak Fahim dengan stroller pergi kedai beli sayur untuk masak tengahari (maklumlah rumah di Bradford dulu jauh dari kedai, asyik weekend shopping je). 

Rumah sekarang pun ada playground, haa...itu yang Fahim paling suka. Asal balik dari kedai je nak singgah playground. Seronok dia pergi kedai mommy belanja susu strawberry. Pastu main kat playground. Belakang taman perumahan kitorang train station. Train ni boleh direct ke station St. Pancras. Station yang kalau nak ke Paris tu..dalam 40 mins Bedford-St.Pancras. Ada rezeki macam nak buat bed & breakfast. Sebab rumah ni pun ada 4 bilik. Nanti MIL balik Msia dah kosong bilik dia. Satu bilik kecik tu penuh brg baby je. Tapi taktaulah bila nak buat hehehe...niat je pasang dulu. Orang Msia kalau nak dtg London bolehlah menginap sebab tak jauh pun London-Bedford. Cheaper la rather than u stay in hotels kot..cewah b&b blom set up dah nak buat promosi. Kuikui...

Oh ye, other than London city, it's worth to pay a visit to Cath Kidston factory shop which is just 20 mins drive away. Harga dia lebih kurang sama kt Bicester Village tapi rasanya banyak lagi barang di factory shop dia. Tapiiii kalau nak ke Bicester Village pun tadehal.. 30-40 mins je drive dari rumah iols. Hehe!!! Then you can pusing2 la satu Oxford City..hehuu!! 

Ok aku teruja cerita pasal Bedford sebab belum ada tetamu lagi yang datang ke rumah aku ni sebenarnya. So kawan2 kat Bradford/Leeds, Staffordshire, Manchester, London dan mana2 lah kt UK mai la visit kami k. Yang di Malaysia kalau nak dtg hallo2 k. Kalau dah set up b&b i announce komdian..lulzz..


Redho jelah gambo posing ala segan tuan tanah dan aktiviti si nenek dengan cucu pagi2 sambil hirop udara segar. 




Till then..babaii...









10 comments:

nurbijen said...

Amboi, bukan main lagi promosi utk melawat Bedford...
Dah jadi duta Bedford pulak skrang ni...
Bagus lah Ninie dah mula biasakan diri kat sana....
Tunggu kami pegi melawat....
Baca tang Cath Kidston, terus rasa segar biji mata.. mesti best kalau dapat ke factory outlet tu kan?

Ninie Hanis said...

Kuang kuang kuang...iols jd duta Bedford la skrg. Maklumla melayu xramai. Tapi dah jumpa otai kat sini, Msian juga..rupa2nya jiran juga. Stay berdekatan je. Hihi... Tapi rindulah aktiviti mkn2 kt Bradford. Huhu...

Amvoiii tang cath kidston segar mata ye..tunggu i haplod gambo2 kt cath kidston nx entry. Konfem terkeluar biji mata hihihi...kak nur n geng bradford nk mai halo2 je jgn segan k.

Cocochaneta coco said...

cantiiknya rumah!! ctah kidston tu buatkan iols rasa ni mmg wajib singgah ni kalo ada rezeki ke area sana. miss u so much ninie, take care..

nnt dh buat b&b bgtau yeh, boleh eta tlg promote. ramai sgt yg cari homestay terutamanya family student yg dtg anak nk konvo la (n MARA kan hantar ramai student pergi area sana), student area north uk ni pon prefer homestay(nk save bajet) terutama student yg dh ada famili mcm urs truly. hihi

update byk2 lagi pliss

ishamizu said...

As usual cantiknya rumah Ninie! Boleh sgt gitu kalau nak buat bnb, akk sokong! Hihihi. Kot la klu ada yg tny lg nti akk rekemen kt ninie ye..tp kene set up la cpt2 facebook page ke blog ke hehe..

Nway ada cath kidston factory outlet? Why i donno? Hihi in shaa Allah klu ada jln2 ke sana tingin jg nk sgah rmh ninie di Bedford..Bradford yg jauh bley smpi ye dakk hehehe manatau klu ada rezeki smpila ktrg nti in shaa Allah!

Comey baby bum..take care dear! ;)

Ninie Hanis said...

Eta,

Tq eta..mai la singgah n shopping sbb u can die-hard-fan cath kidston..aritu nini pegi rambang mato...siap duet je. Hihi..

Ok eta, semangat ni nk set up. Mmg byk student yg berkeluarga buat phd di daerah Cranfield, Bedfordshire ni cari rumah sementara nk dpt penginapan di Cranfield. Tp kita xset up pape lg. insyallah soon, mcm yg nk konvo mesti nk bwk family atau jln2 kan..mmg easy access to London.

Miss u mucho too madame eta! :)

Ninie Hanis said...

Ishamizu,

Haa..tudia tuan tanah b&b dh komen. Boleh la kot bg tips2 eh..hihi. Tq kak izu, ninie mmg serius ni sbb rasa cam ada potensi. Insyallah nk cari brg2 untuk bilik guest. Dah set up kita rasmi kt fb/blog eh.

Aah....cath kidston factory shop ada sini..ni pun org Bedfod bgtau kita. Tak beza pun ngn bicester village tp klu kira dekat mmg dekat lg la factory shop than B.V.

Haruslahh Bradford pun dah jejak takkan Bedford sepelaung ni x dtg kan..hehe! Oh nampak juga ye..ingat dpt sorok.

Mami Little Hero said...

Kak izu, eta, kak nur jum kita gather2 kat umah ninie. hehehe. eh ada cath kidston kilang? Wawawawa ini ada alasan nak singgah Bedford. wakakaka. Ninie jaga diri jaga kandungan k? Jangan duk angkat bebenda berat tau. take care. see u!

eita said...

Walaweiii!!best plak rumah baru hg eik..apsal la hg x pindah masa aku kt London ritu. kalo x mmg senang la nk p melawat.Ritu ms aku p Sheffield mmg naik train kt St.Pancras tu pun. xpe..hopefully pasni ade lg rezeki aku nk ke London bleh la menumpang teduh kt umah hg..yer dok?? Cakap pasal makanan Halal kt London tingat time aku p ritu mmg rs senang sgt nk cari kedai makan makanan halal sbb area tmpt aku stay tu mmg byk pak arab.Ari2 makan kebab dr Lubnan..walaupun x brapa best telan je lah..hehe...k babe, till then..rajin2 ler update blog kome yg da lama bersarang yer.. :D

Ninie Hanis said...

Farah,

Yaaa..mari3..hehe, sedang mendeko bilik guest ni. Insyallah soon sape nk dtg halo2 je k.

Mmg murah mcm gi bicester village juga farah. Harga mmg jauh beza beli online tau. Ada tu cheaper £20 gitu..iols mmg teruja.

Thank u farah doakan my 2nd pregnancy ni as smooth as yours.

Ninie Hanis said...

Along,

Sayang kan xsempat jumpa jugak kali ni mmg timing lari sikiiiit ja. Kot tak leh jumpa. Tapi aku yakin hg mesti mai lg atas co trip, sbb boss rajin je mai europe. :) nx time plan la cuti extra sikit dtg lepak rumah aku.

Makanan halal mmg byk di london. Kebab klu yg plg sedap should try yg dkt Bayswater tube station tu, nama Taza. Klu nk pi Msian Hall wajib try Taza. Very cheap oso.

P.s e'eh..amboi awak tu dah hapdet kewww? Hihihi