Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, 6 August 2009

Honeymoon @ Pareee....















Salam semua..lama betul tak tulis blog.Lama xtulis sbb last 2 weeks kitorang g bercuti kat Paris,dan jalan2 skejap kat London.Okey..overall inilah cuti terbaik so far dan akan buat yg lebih baik jika kami bercuti lagi(bercuti lagi? no comment..haha).Sebenarnya pegi Paris ni memang bukan plan asal kitorg.Secara mendadak aje idea itu muncul setelah Amir mengusulkan cadangan itu kepada Zaid.Lantas malam itu juga zaid telah mem'book'kan tiket train dan hotel dan Disneyland.Wahh pantas!!Dan Paris memang destinasi yg aku n zaid dh lama dreaming nk pegi :)Finally,dream comes true.

So,percutian bermula dgn kitorg bertiga gerak naik train dr Stafford ke London St.Pancras Int. Station pukul 9.20 mlm,21 July 09'.Sampai sana kul 12 mlm,jadi homeless jap sementara nk tunggu kul 5.20 pg train Eurostar ke Paris.Sangatlah menyeksakan kena tido atas bangku,tp tiket murah nye psl..redah aje.Sampai Paris,terus beli tiket underground train cover all zones for 3 days.Terus g check in hotel,tapi bilik Amir aje available sbb sampai awal,so sempat kitorang lelap jap dek keletihan.Then kul 1 my room was available.Mandi jap dgn air sejuk dan itulah first time since jejak kaki kat UK aku mandi air yg sejuk (sbb cuaca paneh gila kt Paris).Wahh..br feel kat Msia!Then,bermulalah trip kami yg adventure....

Day 1:
-Melawat Eiffel Tower (Tour Eiffel),kitorg sengaje book hotel yg dekat2 eiffel tower so sng visit tower ni waktu mlm.Sgt teruja,memang sangat cantik n time tu petang,cuaca yg cantik ramai la lepak2 kat park sekitar tour eiffel.City dia sibuk tapi klasik sbb ada yg naik basikal tua sambil blk keje pakai kot.Org2 nye cantik2 mcm model,romantik n loving,n memang utamakan bahasa diorang.
- Nk rasa adventure,kitorg jalan aje ari pertama tu smbil buka map (proud with my hubby sbb dia sgt pndai baca peta n route underground,xoxo!)Tempat yg we all pegi Champ De Mars,Ecole Militaire,Musee De L'Armee,Ministere Des Affaires Etrangeres,Musee D'Orsay,Arc De Triomphe dan Musee Du Lourve.Certain tempat just passed by.Petang tu hujan lebat smpai mlm.Mlm tu nk cari mkanan mmg susah,at last jumpa kedai Lebanon n mkn kebab.
Balik hotel,mandi then terus ke Eiffel Tower lak nk tgk dia sparkling waktu malam.Tepat kul 12 mlm,tower tu memancarkan lampu lip lap2,mcm clubbing pulak.hahaha...it was so beautiful :) Patutla Paris dipanggil 'A Romantic City'..

Day 2:
Disneyland Paris!Tak payah elaborate pun dh tau ni tempat yg sangat mengujakan!!The day I found myself so damn happy :) Tiket yg dibeli boleh masuk 2 park.Disneyland Studio Park n Disneyland Park.Bayangkan la satu hari suntuk pun blom habih cover semua tempat..besar gila tmpat dia.Okey yg sempat pegi ialah
-Roller Coaster Aerosmith (zaid pening main ni..sian hahaha!)
-Moteurs Action (tgk mcm mana hollywood bikin filem aksi)
-Armageddon (to experience how it feel when the space exploded mcm dlm filem ni)
-Hollywood Tower Hotel (haunted hotel,semua pekerja dia psycho,kitorg naik lif n lif tu terhempas n naik n terhempas..SILA BAYANGKAN!!!)
-Studio Tram Tour(tgk cara2 bikin filem gak..explosion,etc).
-high school musical parade,101 dalmatians..
-Pirates of the Caribbean,Indiana Jones,Phantom Manor,Peter Pan,Sleeping Beauty Castle,Alice's Curious Labyrinth (alice in the wonderland). Once Upon a Dream Parade (semua karakter2 kartun yg aku suka ms kecik2 dulu n aku bleh list all their names :) bravo!! sila tepuk..
Pukul 9 mlm we all chow balik ke hotel (perjalanan agak jauh ambik masa sejam).

Day 3:Kitorg check out kul 11 pg,terus g Eiffel Tower nk beli tiket utk naik ke atasnya.Pemandangan dr atas sgtlah Superb.Ada 1 rahsia kt atas tu,sbb byk org conteng2 (konon2 kenang2an..)kat tiang2 n palang2 kayu sekeliling Eiffel Tower kt top floor tu.So,aku n zaid pun dah abadikan nama aku n zaid beserta tarikh 24 July 09'.So sapa2 yg nk g Eiffel Tower,jgn lupa la cari nama kitorg k..hahahaha!!!
Pastu g mkn jap kat 1 kedai pizza yg murah n comel,then g Notre Dame and Musee Du Lourve.Masa yg sgt limited dgn hujan lak tu buat aku rasa ralat sbb xsempat spend masa kt Notre Dame lama2 (it was one of my fav places) :(

Kitorg naik train Eurostar balik ke London kul 9 mlm dgn hati yg berat..Such a wonderful trip.

2 comments:

Anonymous said...

nie dh 2x komen..if xdpt gk mmg dia xbg aku bg komen...emm pasni bwk aku g paris jgk

Ninie Hanis said...

yeke..siannya.takpe dh berjaya.nx time sila preview n verify word org cacat tu sblm send ye.huhu...