Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, 1 September 2009

Persiapan Raya - Lagi 4 Minggu Nak Raya

Dulu selalu berangan bestnya kalau beraya di perantauan.Dahla puasa di negara yg sejuk (bole puasa dalam masa yg pendek je),pastu bila bergambar pakai baju raya ada daun2 kering musim autumn,makan ramai2 mcm open house..(bole ke bayangkan?)

Sebelum nk bayangkan semua tu,sila bayangkan ni pulak..

Puasa di UK pada bulan Ogos-September 2008 ialah 16 jam sbb time summer (jadi jangka masa yg lebih panjang dr Malaysia).Bergambar mungkin jadi kenyataan tapi tu pun kalau dh masuk autumn lah.. DAN... terpaksa (TAPI REDHA DAN GEMBIRA huhu) masak rendang,pulut dan nasi impit sendiri tanpa bantuan sesiapa (oh..sadis,rindu rendang daging campur mama).

Jadi..puasa di obersi tidaklah semewah seperti mana yg anda bayangkan.Mewah lagi puasa kt Malaysia sbb malas je bley beli kt bazaar,malas je leh g umah mak mertua (oppss..) hehe,tak pun balik kampong je sbb sah2 ada org masakkan.tapi itulah namanya BERDIKARI.ye saya kena buat SEMUA di atas utk beraya di oversea.Lalu..utk menjayakan rancangan 'Open House' raya nnti,byk preparation kena buat.Especially bab memasak menu raya.So kena la praktis awal2..Jadi,wiken baru2 ni,ni lah keje kitorang..


Zaid sedang mengisi kuih raya ke dalam balang..tapi sempat tibai seketul dua masuk dlm mulut.hish..(oh ye,time ni dah berbuka jadi beliau boleh makan hehe)



Menguji kepakaran sendiri untuk membuat pulut jagung dan rendang ayam (nnti raya nak jamu org ni hihi)



Tak mampu beli belah di bazaar ramadhan lalu memaksa diri membuat sendiri popia goreng (sebat je daging burger,salami n apa yg ada).Hasil lipatan yg sangat kemas oleh encek zaid.



Juadah berbuka hari itu..


Esoknye kuih raya tu dah susut sikit dalam balang tu,keje kitorang asik pegi dapur bukak balang kuih.huhu..nampak gaya kena sorok ni.Esoknya jugak kitorang berjaya buat nasi impit dengan kuah kacang,tapi lupa nk amik gambar.Apapun raya ni tetap takde langsir yg nak digantung.(eh ade kena mengena ke?)

9 comments:

shalyafzan said...

alaa..sedihnye dgr..
tp tu laa jugak ape yg i lalui since 2006..
huhu..
mari laa kite sedih sama2..
hehehe

btw,menariknye popia goreng tu..
bleh laa share resepi..
hehehe

Ninie Hanis said...

Shalyafzan,
jangan la sedey,nnti i pun sedey gak.huhu..raya nanti org cardiff meh la dtg Stafford (jauh gila hehe).

Resepi?huh malunye nk share dgn tukang masak. :p Tukang Masak bila nak tunjuk resepi utk raya ni?yg ala2 bahan ada kat UK je.hehe!

Anonymous said...

nora said...
yeahh..tepuk tangan sama nini..dah makin pandai memasak makanan yg best2..emm encik zaid dh kena jaga perut la cmni hehehe...

POSH76 said...

salam ramadhan...terer org bujang masak...hehe

Ninie Hanis said...

nora,
tepuk kuat2 sikit..miahahaha.

p/s zaid mesti kayuh beskal laju2 pasni nak kena jaga perut.huhu..

POSH76,
salam ramadhan tuan poposh (kucing kamo cumel tahu!) Taklah terer mana,baru2 belajar sbb dh xbujang dah.hihi..

mrs.aAn said...

masakan ko lg sgt beria2 drp aku yg ade kt cni. mmg tabik spring 8x la beb. sok blk m'sia wajib hidang jamu aku lak weh.

chop.... kueh raye ape yg ko buek tu?

Ninie Hanis said...

mrs aan,
elele..mcm dia xpandai.ko kan teman bertukar2 resepi aku..tp persiapan tu mmg over sikit sbb sendiri kena masak.

btw,tu biskut arab,macam biskut makmur gak la just takde kacang/kurma kt dalam.

shieela said...

aku ku pastikan,tetamu pertama kat umah ko masa raya adalah aku.Aku akan pi umah ko,makan banyak2 before naik flight balik malaysia.

Beware ninie,ni dah ramai bdk2 stafford dan stoke dah aim nak ke umah ko raya pertama,hahahah,ko lah replacement for Ara these year.cheeeer

Ninie Hanis said...

shieela,
bagus2..xsabar nak tunggu org pertama yg dtg nnti.dialah tetamu bertuah hari tu.hahaha!!

dah aim nk dtg beraya n makan2 i alright je,ni ada yg dah aim nk mintak duit raya tu yg xtahan tu..(sapa ntah ngaku blom akil baligh ntah,miahahaha!!)