Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, 3 November 2009

Cuti2 Eropah.. Suisse and Italia..

Huiyoo lama giler tak hapdet blog.tak taulah bz buat apa,nak kata workaholic pun tak.sampai terlupa nak taruk cerita traveling yg terbaru.travel lagi?ada yg tanya camtu.rajin nye g honeymoon..rajinnya berjalan... OK,sbnarnya hubby n i mmg ada plan nk g bercuti.he wanted to use all the annual leaves since both of us decided not to going back to malaysia this year.after all,Swiss la yg kitorg pilih.bukan nak g honeymoon semata2,tapi kitorg memang suka travel.Oh,bunyinya sgt serasi..hahaha.dan keserasian itu lebih terserlah bila hubby n i travel secara backpackers.This time,i did all the itineraries including accommodation and transport.sgt terujaaa!! Disebabkan Swiss agak dekat dengan Italy,kitorg pun singgah di Milan dan Venice. OK,our trip begins...

8 hari di Switzerland.flight sampai di Geneva.Kitorg dah beli Swiss Pass,so semua public transport(train,bus,bot,certain cable car) juga muzium adalah free.semangat backpackers kitorg begitu berkobar2 lebih-lebih lagi bila tengok hotel punya toilet n shower di luar bilik (have to share with other guests in the same floor).OMG!!!At the first place, i mcm taknak mandi sbb 1 mlm je kat hotel tu.tapi lps i figured out yg toilet tu sgt bersih dan dicuci setiap jam,so tak jadilah nk jadi mat saleh.hahaha...Geneva terkenal dgn pembuatan jam,encik zaid pun dah tertinjau-tinjau jam TISSOT tapi apakan daya...sigh!

Destinasi seterusnya bermalam di Interlaken for 3 nights.on the way to Interlaken,kitorg sempat singgah di Montreux dan visit Chateau de Chillon,sebuah castle yg cantik di tepi tasik.Interlaken pulak terlampau cantik until i feel like it is impossible to describe the beauty in words.Paling extremely teruja ialah air tasik dia.Biru mcm swimming pool.Masa stay di Interlaken,kitorg pegi Luzern dgn train,agak lama dlm 2 jam.Luzern bandar Swiss yg dikelilingi tasik dan gunung,so kitorg tour dgn bot dan sampai kat Burgenstock,kitorg naik cable car menikmati panorama Luzern dr atas puncak.The next day,kitorg g Jungfraujoch,pergunungan alps yg puncaknya tertinggi di Eropah.kitorg naik scenic train,ada 2 kali transit (tukar scenic train).alternatively,boleh naik/turun dgn cable car.I have to say that this experience is really amazing.Get myself photographed with the icy valley in the background n hold hands while walking on the snow...ohh we are the lovebirds.haha!

Kitorg ke Zurich pastu,2 malam di sana.Masa di Zurich,kitorang naik train pegi Konstanz,Jerman(ni dah border Swiss n Germany).Pastu singgah di town Stein am Rhein.Pekan kecil yg cantik (misti ada tasik) dan bangunan2 kat situ dilukis dgn gambar2 lembu,org berperang,bunga dan mcm2 lagi.Plan asal nak tgk waterfall 'Rhein Fall' pastu,tapi kesuntukan masa so kitorang just singgah dkt town Schaffhausen.On that night,zaid's colleague from Areva Swiss,Mr.Gilbert has brought us to the oldest restaurant in Switzerland.The food was fantastic.Kebetulan time tu hunting season,so menu dia yg special ialah rusa,bla bla..okeh aku xboleh makan so xyah cite.Destinasi terakhir ialah Bern.1 malam je kat sana,then esoknya naik train ke Milan pulak.Milan yg dikatakan kota fesyen,dan jugak kota org mencopet dompet,so kena berhati2lah.

Milan tak banyak yg menarik,so spent a night was enough,then we're heading to Venice.2 mlm di Venice memang best.Byk historical buildings,open market dan plg best pengalaman naik bot sbb kat Venice bot ialah public transport diorang.Kat Venice kitorg berkenalan dgn Mr.Ravagnan,owner of Galeria Ravagnan,salah satu art galery yg tertua dan terkenal di Piazza San Marco,Venice.Masa visit galery dia,dia sgt baik hati dan hadiahkan kitorg few paintings drp pelukis terkenal yg berumur 76 thn,Ludovico de Luigi.gile ah..eventho bukan masterpiece,hubby n i still rasa ia satu kenangan indah dalam trip kitorag kali ni.

Video yg ala-ala dokumentari banjaran alps (boleh juga lihat kejakunan kitorang)muahaha...


video

will upload more videos n pics soon...ngeh ngeh..

5 comments:

mrs.aAn said...

lama gile aku menunggu ko post cite psl holiday ni.... teruje nak membacenye

mrs.aAn said...

kat alps tu x ckp sejuk ke aku tgk zaid rilex je.... hoh lg 1 benda kat tinge ko tu chomel!

Ninie Hanis said...

Mrs.Aan,
sorry mmg lama gile ambik masa nk post entry ni,sbb balik bercuti je kurang sihat.btw,check it out coz i'm gonna post more cuti2 stories n videos soon.hehe

p/s benda di tinge ku untk menangkis angin kesejukan,cuaca xsejuk sgt sbb matahari betul2 atas kepala kau..that's y i wore the spec.

fatt said...

kelakar la aku tgk video korang..dah mcm rancangan national geographic ni...aku rasa klu aku kat situ tak gerak dah rasanya sebab sejuk :)

Ninie Hanis said...

Fatt,
mana xkelakau.masa tu angin kemain lagi,sejuk konfem2 lah.ckp pun dah tak betul sebut bijik butir sbbkan mulut dah kaku kesejukan.hehehe..

p/s itu baru oktober beb,ko nak mari nov-dec,sile la gemokkan badan ye.