Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, 23 November 2009

Jom Makan Steak



Salam sejahtera..

episod kali ini.. memasak daging steak dgn jayanya..

saya belum pernah masak steak,apalagi membeli daging yg betul untuk memasak steak (aku pernah ke masuk pasar daging?) :o

lama teringin nak masak makanan yg ala-ala kebaratan,yg tidak perlu ke restoran mewah dan memakai cantik2 posh bagai..juga sebagai langkah pertama memahirkan diri memasak dinner kot2 ade tetamu dtg pasni takyah susah2 berpeluh ketiak masak nasi dan mee lagi.miahahaha...

juga kerana terlior sgt tgk iklan2 di tv dan majalah sekarang,al-maklumlah..skrg kan nk krismas ni..byk la resepi2 untuk christmas eve kan..

so dah browse few websites dan selak2 mag..terhasil lah hidangan Beef Steak with Mustard Sauce..(ni aku bg nama sendiri sbb guna English mustard) :))




aku guna sirloin part,boleh juga guna rib eye atau rump,tp sirloin lebih yummy bak kata my friend,lebih byk lemak..so klu nk sihat jgn mkn lemak dia ye.konklusi,penyediaan yg mudah,bajet yg rendah shj,dan mengenyangkan walau tanpa nasi.juga sihat jika masak menggunakan olive oil.

p/s crispy potato slices beli yg instant punya,masuk oven saje. :)

4 comments:

ciknoqa said...

perghhh..mmg sgt menarik la steak hg ni..bijak ngat dh pandai masak western food nie..syabas..

Ninie Hanis said...

Ciknoqa,

ini kes dh geram sgt tgk mat saleh masak senang bebenor..heran mak!! hihi,tu yg try tu.amazingly,tak susah langsung rupanya.

nani rasidi said...

memg lazaaaaaaaaaaaaaaattttttt.. nti nk cuba buwat jg nehhhh..

Ninie Hanis said...

try lah..senang bangat..