Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Saturday, 19 June 2010

Hobi: Mengumpul Setem

Nama: Hanis Suriani
Umur: 12 tahun
Cita-cita: Guru
Hobi: Mengumpul setem
Makanan kegemaran: Nasi ayam
Minuman kegemaran: Milo ais

.......................................................

Rasa-rasa pernah tak korang tulis benda macam ni kat dalam buku kecik comel-comel dulu?Kalau tak pernah korang memang besau kat planet pluto.Hahaha...tak sah kot kalau tak tulis benda ni dalam menatang yang bernama buku biodata tu.Zaman sekolah rendah aku memang rajin la ada buku biodata,siap bagi kawan2 tulis,pastu kawan bagi kita tulis dia punya.Yang paling cliche ialah benda ni 'Hobi: mengumpul setem'.Memang pun dari kecik hobi tu yang parents aku dah pupuk.Rasanya semua adik beradik aku ada buku setem masing2.Tapi kalau tanya sekarang memang tak taulah pi mana dah buku setem tu.Maklumla,dulu hobi semua buat sendiri kot.Kumpul setem la, main layang-layang la.Budak sekarang tanya hobi kalu, main game, main psp, main wii (eh tu aku pun main) :D

Tak sangka lepas bertahun-tahun tinggalkan hobi tu,semalam bila aku pergi Stamp and Postcard Fair,rasa keterujaan melihat setem datang balik.Memang mengimbau balik la kenangan hobi kumpul setem tu.Aku pergi hari Jumaat lepas keje dgn Simone.Tapi kali ni aku lebih teruja tengok poskad dan sampul surat dari setem.Nampaknya hobi aku dah bertukau...hehe.

Apa yang best ttg pameran ni aku dapat tengok surat-surat pertama dihantar melalui udara di UK (first UK aerial post), telegraph,poskad dan surat ketika zaman perang, sampul surat dan setem dari pelbagai negara di seluruh dunia dan seawal tahun 1880s lagi.Hebat kan?Oh tidak lupa,peminat Harry Potter jangan jeles, ada setem Harry Potter lagi you! Hahaha! *sangat girang.





~Tiba-tiba menjerit kecil* eh ada setem dari malaysia la,setem Malaya (sebelum merdeka) dan setem Perak.Uuuuu......






Setem Prince William woh..Sampul surat dan poskad Princess Diana ada,setem Queen Elizabeth pun ada..memang antara yang menjadi tarikan la smalam.Tengok pakcik ni,siap ngan kanta bagai,baru betul stamp collector tegar.Bahah! Oi banyak kot duit dia,berkepuk-kepuk nak beli setem aje.Haish org tua ni..respek habis.

Antara yang menarik perhatian aku..





Hobi sekarang: Membaca Buku dan Mengumpul poskad. :)

~setem harga £200 okeyh..



Ok,gambar sendiri musti ada gak kan,walau satu.hahaha..

12 comments:

ciqnora said...

dua2 dalam pic tu comel..sapa tu??hahaha hang la ng simone..emm aah entri kali ini mengingatkan aku dengan hobi itu..buku tu hard cover pastu ada plastik hahahaa..pastu ada setem deret-deret..huhu windu..windu..

Ninie Hanis said...

hg tanya ka hang jawab..adeh cikgu,saya tak faham *angkat tangan tinggi2..huhu

weh,buku biodata hg tak ingat ka?pi mana dah weh buku tu? dulu darjah enam rajin noo nulih..

ayu said...

ade..ade..due2 saya penah buat zaman kecik2..hehe..nampak bestle stamp & postcard fair nih..;)

ciqnora said...

tentu lah aku tanya..cikgu kan suka tanya soalan..tapi cikgu tolong jwb siap2 takut org yg gi fair dgn kwn dia tu,malu nk jwb dia comel hehehe..weh tentu la aku ingat buku biodata tu..pen kalo nk tulis buku biodata kawan, misti nk cari yg pen silver n gold tu hehe ingat tak pen tu???

Ninie Hanis said...

ayu,

tula,sape je yg tak pernah buat benda tu kecik2.kalau dah pompuan itula kejenya.hihi...

jaja,

hahahaha! pen silver ngan pen gold.pastu lipat2 ujung kertas tulis 'sila buka',tah hape2 ntah kan..adoii

mrs.aAn said...

nama buku tu autograph kot. tu;is bioadata pastu soh kwn2 tulis skali. klu buleh soh tampal gambar skali kan. aku jua gemar mengumpul setem dulu. plg best ade stem 3segi. abes rare la mase tu klu dapat. hu3. tp sayang... ntah mane da kucampak buku setem itu.

Ninie Hanis said...

fiza,

aah.autograph book.suka sgt girly2 stuff camtu.haha..oh aah aku ada jugak setem segi tiga camtu.mmg rare pun setem tu.haha...

odows said...

dulu sy masa kecik2 dan masih comel pun suka gak kumpul setem..bila dpt surat, cepat2 cabut setem..tp biasanya setem yg biasa aje..tak macam setem cikgu ninie.. :p

Ninie Hanis said...

daddy to be, odows.. :D

wah,hg bersurat menyurat ngan sapa kecik2 dulu ha?hehe...semua org agaknya mmg ada hobi ni kan masa kecik2. :)

lesbLeus'07 said...

hobi:kumpul stem?eeh,aku wat kjp je tuh.xbley nk dkatekn hobi...lain le kalo kumpul smpah2 kcik kt prhimpunan/kumpul pggn mgkuk kt kntin & bbuh dlm besen.slalu wat 2...eeh,pesal ghase mcm trciter bnde2 baik wat kt skolah dlu.ni bukn blog aku nih.sowy yer ckgu,huu...~

pkcik yg siap brknta2 2.silap2 kalo dirquest,diye pun da bley duk dlm stem.title stem:"OLDTIMER STAMP ADDICT,NO STAMP NO LIFE".jnis yg sumenye stem.mkn stem,mndi stem,tdo stem,anta surat pkai stem.eeh,yg 2 btui le.hee...~

Ninie Hanis said...

Baim,

ooo dulu skolah slalu kutip sampah ye..dah terkantoi.hahaha

ALYA HUMAIRA said...

Jom view koleksi saya
Fb: setem lama