Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Saturday, 26 June 2010

Pesta Makanan! Food Through The Ages.

Pernah tengok tv tak cerita atau pelem omputeh ala-ala kurun ke-15 atau pun zaman king-king dan queen-queen.OK la,senang cerita tengok tak movie Lord of The Rings atau The Cave of the Golden Roses atau Tudors? Fuh,banyaknya 'atau'. :p Haa..dalam cerita camtu selalu ada part makanan yang terhidang kat atas meja,pastu king-king atau queen-queen pun makan.Kan..ada kan?Perasan tak cerita Lord of the Rings pulak ada part orang2 nak berperang tu berkhemah pastu masak dan ada binatang buruan. Haa..now, my story begins..

(Panjang siut aku punya mukadimah..tehee..)

Last week i went to Stafford Castle (pernah ada entry n gambar Stafford Castle dlm blog during Hanna visits) and had my precious moment to see how wonderful all those things that i mentioned above. The festival,'Food Through The Ages' was all about food preparation, cooking and dining from medieval times to World War II. We got the chance to talk to the characters of 15th and 17th centuries, Victorian and Tudors, and took beautiful pictures of all the displays.






~Ni keadaan ketika zaman 17th century.Just after English Civil War. Yang aku dukung tu nama dia Alex,dan bapaknya yg siap dengan kapak besau. :) Gambar last sekali tu aku tunjuk bulu binatang buruan (Betul Punya Tahu!) tahu tu apa?Tula bulu dan kulit babi hutan. hoh!!!





~yang aku pegang bulu coklat tu ialah bulu deer.Yang warna putih tu pulak reindeer.Zaid dengan Ali kusyuk nau dengar orang tu cerita pasal cara2 berperang.Gambar last aku taktau dia nak masak apa.Cokodok pisang kot. :D






~Yang ni pulak zaman Tudors atau Victorian era (queen Victoria).Sebab tulah makanan dia ala-ala hidangan istana.Dah ala-ala hidangan pengantin pulak.Eheh..





~Yang ni zaman medieval..










~Ni pulak zaman 15th century.Zaman yang mana aku jumpa makanan ala-ala karipap,pastu makanan yang kat atas meja tu,diorang cakap diorang buat kulit pie/tart tu dengan tepung banyak2 sampai keras kematu).Pastu everytime nak buat pie/tart,tak kisahlah chicken pie ke,egg tart ke,epal pie ke,pork pie ke,diorang dah ada bekasnya.Just taruk inti je atas dia. :O


Last sekali aku jalan-jalan kat stall dia yg ada jual macam2 makanan.I got the chance to try some food from all of the ages too.





~Zaid cuba biskut dgn jem strawberry n Ayu dengan biskut dan cheese diperbuat dpd susu kambing yang memang terbaek dari ladang.Hahaha!! We all tasted few food from the ages and we chose Spennage Tart from Tudor era, Noughat, Blanchmange n Potted Prawns from the Victorian, and Honey Cakes from the World War II. Antara banyak-banyak ni aku cuma suka noughat je.Noughat bukan nugget ye. Memang jauh sedap makanan kita lagi la kan.Nampak memang menarik tapi mungkin dolu-dolu takde garam dan gula kot. :p

Pelik kan,hujung minggu aktiviti aku kat sini pergi tempat2 camni.Kalau kat Msia dah tentu menghala ke Midvalley ke,KLCC ke,tgk wayang ke..Tapi time2 camnilah aku rindu betul nak makan makanan mesia.Weekend2 makan cendol ke,laksa ke,mee rebus jawa ke,oii..tensi lah cerita bab makan ni.Sapa suruh..aku sendiri yang tulis..Padan muka aku. T_T

8 comments:

ciqnora said...

hehehe aah macam zaman king2 n queen2..ingat hang gi tengok org shooting pelem hehehe..bagus la omputih nie kan..takdak la nak lepak tak tentu arah nya :)

Ninie Hanis said...

jaja,

kalau shooting pelem nak gak aku mencelah kot2 dapat watak pelakon extra pun jadilah kan.hahaha!

Ada jugak org melepak.tapi yang lepak bukan remaja je,mak bapak,budak2,atuk nenek pun lepak skali.depa lepak atas rumput kat park sebab suka berjemur cuaca panas kan..tp susahlah nak tgk yang bersidai kat tangga shopping complex. :p

mrs.aAn said...

menarek gile aktiviti diaorg. kot klu kat cni ade buat macam tu kan best. masakan masa zaman hang tuah, pastu parameswara ke. hu3. byk kot jenis2 mkanan ade kat malaysia ni.

ayo... saat terbaca word laksa kat latest post ko ni. aku jua suda kecur lior. mau laksa jugakla. sok musti mau cari.

Ninie Hanis said...

ohh tidakk! kau kejam.tapi xpe aku relakan ko mkn laksa,sebab ko konfem mengidam.so mkn untuk 3 org skali ek.ko,baby ko n untuk aku.hahahah...

Tukang Campak said...

tetiba rasa mcm tgk the making of blabla...apa2 acara yg disudahi dgn acara makan haruslah enjoy kan ? Teruskan acara mingguan korang tu ye. Kasik org yg x sampai2 UK ni nengok.

BTW, aci x remove word verification klu nak comment ? salu x kuar, nk kena refresh..ah mencik!!

Ninie Hanis said...

Kak Zie,

Skrg tgh summer,memang riang ria la nak keluar berjalan-jalan.

Yeke slalu kena refresh?laa siannya.verification word kena ada nak avoid spam kan?sila rujuk org IT.. hehe

Tukang Campak said...

hehe..ye disitu ada kebenarannya kata mu itu wahai ninie. Selalunya kena spamm kat entry yg ada ferkataan fofular seferti Redang, Yankees, itu 2 entry saya yg asik di spam dr tahun 2007 hingga kini huhu

Ninie Hanis said...

Kak Zie,

Oyeke?barulah saya tahu.maknanya i kena avoid la perkataan2 fofular sebegitu ye.. -_-