Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, 22 November 2010

Pasta Baked With Broccoli And Cheese.





Malam tadi buat pasta baked.Okey bukan rajin,tapi inilah malas sebenarnya.Masakan melayu jugak yang penuh ciri2 kerajinan.Masakan omputeh ni mostly masuk oven dah goyang kaki.Hahaha..

Aku baru perasan selama ni aku post entry makanan aku tak bagi resepi pun.Camno nak try kan?Aku pun main belasah je,kadang2 google je.Apa susah..Baek puan2,mari lihat resepi pasta baked with broccoli and cheese kita..

Bahan-bahan:

*200g Fusilli pasta (aku ikut sukati berapa banyak nak makan).
*Minced meat (sukati jugak,boleh jugak ganti dengan ayam,daging,meatball, sosej,salami,daging burger dan sewaktu dengannya.Make sure potong kecik2).
*500g atau 1 botol Creamy Tomato & Herbs Pasta Sauce (boleh jugak nak pakai bolognese ke,tomato & mushroom ke,janji halal).
*bawang besar & bawang putih (dipotong dadu atau nipis2).
*capsicum atau cili benggala (dipotong dadu,kalau takde takpe).
*sayur broccoli(atau lain2 sayur yang korang suka)
*Black pepper,mixed herbs dan sedikit serbuk cili.
*olive oil (kalau takde guna butter,habih koman pun sedikit minyak masak).
*garam
*parmesan cheese (grated)

Cara-cara:

*Didihkan air,masukkan sedikit garam dalam air yang mendidih tu.Masukkan pasta dan biarkan selama 10-12 minit.Angkat dan toskan.Dah tos,gaul 1 atau 2 sudu olive oil dengan pasta tersebut.

*Panaskan oven dengan suhu 220 darjah atau 180 darjah bagi fan oven.

*Gaulkan minced meat dengan sedikit garam,black pepper,mixed herbs dan serbuk cili.

*Panaskan sedikit olive oil dalam pan,tumis bawang besar dan bawan putih.Dah naik bau,masukkan minced meat tadi dan juga capsicum.Gaul rata sampai masak daging tu.Last masuk broccoli.Angkat.

*Gaulkan pasta tadi dengan 500g Creamy Tomato & Herbs pasta sauce.Gaulkan sekali dengan minced meat tadi.

*Masukkan dalam oven dan bakar selama 20 minit.

*Keluarkan dan taburkan grated parmesan cheese ke atasnya.Masukkan kembali dalam oven dan bakar selama 10 minit.

*Leave for 5 minutes and... enjoy!

8 comments:

ayu said...

wahhh..menariknye!! looks yummy...:) mau cube~

Ninie Hanis said...

ayu,

cuba taw jgn tak cuba.. ;)

ikan said...

Mek, balik mesia buatkan utk saya okeh.. extra cheese pls.. hehehe
sesuai dihidang bersama mee kari bini Mr Burn

Ninie Hanis said...

kak Dd,

aih dah bagi resepi tanak cuba ke?oklah nanti balik i buat.insyallah,err tanak jemput i dtg rumah ke?kuikuikui.oh mee kari bini burn yek,terlior pulak..

fatt said...

aku cilok resepi ko ye! (tp buatnya tah bila)..hik hik hik :P

Ninie Hanis said...

boleh2..cilok utk mencuba takpe..

mrs.aAn said...

mau cube la nnt. slaen broccoli ape lagi leh taruk?

Ninie Hanis said...

fiza,

mcm2 boleh ikut fav ko.boleh taruk bayam atau baby spinach, beans,mushroom,tuna dan segala yg ada kt dalam fridge ko.