Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Saturday, 22 January 2011

Sehingga Menjilat Jari...

Tu tagline KFC kan?Encek suami pula baru-baru ini kemain lagi menjilat jari (beliau)dek kerana kari kambing bininya.Oleh kerana nasi tidak lagi menjadi pilihan hatinya,maka kari kambing tersebut dimakan bersama paratha (roti canai) sahaja.






Recipe was taken from Free Food Recipes.

'Shoulder Lamb Curry'

Ingredients

1 kg Lamb Shoulder, with or without bone
2 ea. Onions, chopped
5 ea. Garlic, crushed
5 ea. Cardamon
2 ea. Cinnamon stick
2 Tbs Ghee oil or Butter

To Marinated Lamb
5 Tbs Curry Powder
2 Tbs Chili Powder
1 Tbs Cumin Powder
0.5 Tbs Coriander Ground
1 tsp Black Pepper

250 ml Chicken Stock
2 ea. Medium Potatoes
Salt Pepper to taste

Cut Lamb into cube and wash, marinated it with all spices. You may marinate the lamb over night before cooking to get best result.

In a medium sauce pan, heat ghee oil. Add onion, garlic, cinnamon, cardamon, saute for 3-5 minutes or until aroma comes out.

Add marinated lamb into sauce pan and stock, reduce heat and simmer for about 30 minutes, add potatoes and continue cooking until lamb soft and tender. Correct Seasoning. Remove from heat serve with steam rice or briyani rice, garnish with roasted cashew nut and chopped fresh coriander leaves.


p/s Anda di Stafford bolehlah cuba resepi ini.Encek suami kata lebih sedap dari kari kambing Ashiana.auww.. ;)

6 comments:

fatt said...

beb, pegi amik award kat blog aku. btw, bila ko nak buang link blog2 lama aku tu? hehehe...adoyai.. :D
wah...aku bau lauk kambing kat sini..my feveret la lamb ni..nyam~ nyam~ eh btw, ko uli roti sendiri ke? hebat! :D

ps : btw, aku dah tergelak baca "kari kambing bininya", which after 2nd time reading baru aku realize it's not "kari kambing BIRInya"...LOL

Ninie Hanis said...

fatt,

thanks kor the award.weh,i'm not so IT savvy,so tak biasa ambik2 award ni.cane ek?haha..takpe nnti aku try.

ko suka kari kambing ek?ni misti dh rindu sgt kat kambing biri2 NZ ko tu.kekeke..manade buat,paratha tu frozen daa.should try this recipe,but use shoulder part k.

anntaj said...

dah dapat recipe bila jenguk blog ni...
:)

Ninie Hanis said...

anntaj,

thanks for visit.jenguk2lah selalu ye :)

ciqnora said...

weh..hang ni..even aku tak makan kambing..tapi bila tgk entry nie buat aku rasa nak meleleh air liur hehehe..sedap ja nampak..sampai encek suami menjilat jari lg :)

Ninie Hanis said...

jaja,

silalah cuba resepi ini.Dijamin jilat 10 jari..