Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, 7 June 2011

Jom Layan Movie Tak Berapa Baru

Aku nak post citer ni tapi asik terlufer je. Biasanya blogger akan buat review tentang filem terbaru yang tengah main kat wayang kan. Tapi aku terbalik, aku nak share few movies yang sepatutnya aku tengok awal-awal dekat wayang tapi end up dengan download jer. Okey, jom aku buat ulasan sikit filem-filem yang aku tengok. Filem-filem ini adalah terlampau best BAGI AKU. Kalau bagi korang tak best tak taulah ye. People got different taste meh...


1) Julie & Julia *****




Aku memang peminat setia Meryl Streep. Aku tengok movie ni awal tahun ni, patutnya tengok tahun 2009 time dia release lagi. Citer dia tentang seorang perempuan (Amy Adams) nak cabar diri dia untuk master dalam memasak resepi-resepi Julie Powell (Meryl Streep) selepas dia baca buku autobiography beliau. Pastu dia create satu blog supaya dia boleh hasilkan menu mengikut resepi Julie Powell selama 365 hari, 524 resepi dengan hanya sebuah dapur yang kecil (studio flat). There are 3 reasons why I fell in love with this movie: Passion of cooking, Blogs and Meryl Streep. :)



2) Black Swan *****



Filem ni masa mula-mula release last year, aku taklah teringin nak tengok. Tapi bila dah download, memang best sangat. Mungkin ada yang cakap boring (atau sebenarnya tak paham) tapi sebenarnya cerita ni mengisahkan seorang ballerina, Nina (Natalie Portman) yang sangat cun, lemah lembut, sexually naive dan terlampau obsess dengan ballet. Dia berjaya memegang 2 watak utama Swan Queen dan Black Swan (evil) dalam satu pementasan. Ramai ballerina yang sanggup berhempas-pulas nak dapat watak utama ni.

Nina ni sering berhalusinasi. Semasa proses berlatih banyak benda pelik yang jadi kat diri dia contohnya dia rasa ada kepak dan seperti bulu swan tumbuh di belakang badan and she keeps on scratching her back. Dia akan ambik pisau and tried to buang bulu-bulu yang tumbuh tu. Banyak lagi perkara pelik yang terjadi sebab dia terlalu stress dengan watak Black Swan, tetapi last sekali baru tau yang selama ni dia dok perasan ada benda pelik jadi tu semua tak wujud. Dia cuma berhalusinasi. Filem ni membawa kita jauh meneroka dunia seorang pesakit mental, which is superb!

Plus kita dapat lihat brutality dalam dunia ballet itu sendiri. Black Swan portrays anorexia, the world where you breathe, sleep and eat ballet, nothing else matters.



3) Unstopabble ****



Filem ni filem kegemaran incek somi. Sebenarnya patut tengok kat wayang sebab Dalina bagi tiket free kat kitorang. Tapi hari tu kitorang berdua ada hal pulak so download jugak. Maybe sebab filem ni action film, so incek somi sangat fokus menonton.

Citer tentang kecuaian seorang pekerja dan driver keretapi yang cuai terjun dari keretapi untuk switch track manually, tapi bangangnya dia left the gear in full throttle. Tak sempat switch keretapi tu terus laju tanpa pemandu. Jadi 2 hero train drivers, Denzel Washington dan Chris Pine cuba nak stop that unstopabble train.. Filem aksi kan, haruslah ada scene panjat-panjat atas bumbung keretapi gitu... :p



Banyak lagi citer lain, tapi so far yang tiga ni je aku ingat. Azam pasni nak layan movie-movie terbaru Pirates of the Carribean, X-Men dan Kung Fu Panda 2. Tu dalam list. :)

8 comments:

Mijoe said...

takpe la Ninie, lambat update pun takpe. Walaupun tak gi tgk kat cinema, dapat gak download, save sket kan.. :)

Ninie Hanis said...

mijoe,

kitorg mmg slalu terlambat,tp tetap tgk gak akhirnya.tula,save mmg save. Tgk wayang pun £7 = RM35,pehh.Tp kalau 3D mcm Avatar worth it la tgk wayang.

fatt said...

antara ketiga2 movie yg ko highlight kat sini, aku tgk black swan tu. itupun separuh sbb laptop sangkut. geram betul. tp aku suka plot cerita ni, even though pd org lain mgkin boring dan tak paham mende (tu utk org yg slowwww), but for me..movie ni mmg layak menang byk awards. err..bleh ko bgtu aku tak ape ending last sekali sbb aku pun tatau bila aku leh tgk smbungan cerita ni. haha :P

Ninie Hanis said...

fatt,

black swan memang ada dicalonkan dlm oscar kan?tp The King's Speech yg menang.tp aku tak tgk lagi citer tu so takleh compare.

Ko tgk sampai part mama? Ko tau kan dia kopek kulit blakang dia ngan pisau sbb perasan ada bulu swan timbul kat blakang dia,then dia perasan diri dia dlm cermin ckp dgn dia,semua tu halusinasi.Tak wujud dume tu.

Last2 dia mati tak sedar tertikam diri dia,dan mati selepas buat performance yg paling best atas pentas.Suspen gak aku tgk.

fatt said...

aku tgk part mana ek aku dah lupa..tp lepas dia potong kuku/jari dia dgn pisau dlm toilet tu..ler, dia mati ke sudahnye..

alaaa..aku bajet takle smpai mati2 sume..adoi.but thanks for review :)

Ninie Hanis said...

fatt,

tgk julie&julia.lagi best tahap cipan. :)

theblabber said...

aku suka juga filem no 1 and 2 tu (nak2 lagi filem no 2 tu ada part2 si natalie tooot..hah, fikir apa tuh?)

and undoubtedly,Maryl Streep tu one of the legend la kot Hollywood ever had!

Ninie Hanis said...

theblabber,

siot jek!

tp yelah bukan laki je pom pun leh kusyuk part tu.. Eh! ha jangan pikir apa2,kita cakap part yang kau mention tu lah kan..kan?