Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Saturday, 20 August 2011

Rezeki Ramadhan: Kami Bakal Mummy & Daddy


3+ is equal to 5 weeks.



Alhamdulillah. syukur. nangis.


Ramadhan 1432 ini tersangatlah special buat kami berdua. Buat pertama kalinya kami bakal bergelar mummy & daddy. Thank you Allah. :)


Reaksi pertama aku? Terkesima. Kaget. Tergamam. (ayat BM habis..)

Reaksi daddy zaid .. Terharu. Nangis. Touching.

But we're both sujud syukur straight away after that, hugs & kisses. Terasa sangat Allah menjawab doa kami. ~mode sangat happy.



Esoknya, gi GP jumpa doktor. Tapi doc suruh hantar sample urine ke GP esok pagi. Aku ingat macam kat Malaysia doc check la-la tu jugak. Adoi..tunggu lagi. Esoknya hantar sample urine, then lusa call ke GP nak tau result. Receptionist GP cakap yes, positive. So that's it! Tiada adegan berjabat tangan dan dialog doktor "tahniah,isteri anda mengandung!" macam dalam drama spektra. -_-



Ingatkan dah boleh jumpa midwife sbb kat sini semua benda A-Z pasal pregnancy nanti midwife yang uruskan termasuklah check blood pressure ke, scan ke (err,betul ke Eta & Ishamizu? sila betulkan jika salah). So doc cakap kena tunggu week 9 - week 12 midwife akan contact kitorang. For the time being, just eat healthily, rest well & read wisely. Doakan saya & kandungan sihat & selamat yek. :)



Babak seterusnya, menalipon ibu bapa di tanahair. Atuk & Opah itu sangat gembira dan teruja. Si Nenek di Keramat juga sama. :)


Kakak ku cikgi Eline yang cemerlang & terbilang itu juga kutalipon. Berkongsi pengalaman mabuk malam (ya, perutku macam berangin menjelang malam). Therefore, evening sickness instead of morning!


Seterusnya chatting dengan kawan-kawan tersayang thru YM. Bila sesuatu berita gembira mahu dikongsi bersama teman tersayang, haruslah guna 'YM conference', kan? First skali aku tak sabar nak bagitau ialah dekat Fatt sebab baru je 2 bulan lepas dia ke Mekah dan mendoakan kami di sana. Alhamdulillah, time kasih beb.



Aku masih blur, sorry guys..tak tau nak tulis apa. First time kot pengalaman ni. Nak karang entry macam ibu mengandung yang expert masih ke laut. Haish..kena baca balik previous entries blogger2 supermomma like Mrs. Aan, Mommaholicsuri, Kak Nadine, Eta, Ishamizu dan lain-lain. Supermomma sekalian kalau ada good advice, info, petua dan apa-apa saja silalah comments ye.



Last but not least, selamat menjalani ibadah puasa dan salam perantauan dari kami berdua.





p/s Salam perantauan terlupa lagi..tiap-tiap tahun nak hantar tapi terlufer.Adeii..







33 comments:

mashitah said...

tahniah ninie=) *tears*

lupa nk ckap td, minum air masak banyak2, 5-6liter sehari. insyaAllah baby sihat. tambah2 bulan puasa ni. kalu lebih lagi bgs. pastu beli derma mum strech marks dekat boots, mmg xde strech marks langsung *x habes2 ngn strech marks eta ni*

fatt said...

chat dlm fb tak sebut pun....

apapun tahniah utk korang. all the best.

haih...apalah nasib aku kan...


T____T

ok. bai!

akmar yaakub said...

aaaaaaaaaaaa!!!!!!! finally!!!! congrats! rezeki ramdadhan! kene celebrate nih!

Haniza Yazid said...

kak, tahniah... syukur alhamdulillah, rezeki bulan puasa... jaga baik2 'hadiah' dari Allah yg tak terhingga... :) sy hepi sgt dpt tahu berita ni... :)

Miss El said...

alhamdulillah. tahniah ;)

wahhhh, kina pun teruja baca ni. jaga diri :)

Madam Sooyaree said...

Congratulationss!!!! Enjoy the moment dear, really precious!

mrs.aAn said...

Mummy & Papa Hafiy pun happy bile tau. Kiteorg pun sudah excited. Congrats to both of you daddy zaid n mummy ninie. Nnt abang Hafiy ada kawan. Yeay.

Ninie... please take care of ur health. Jgn lupa... take good food n supplement. Keje2 mcm mengemop2 sume tu pas kat zaid dulu.

Zaid... congrats again. Keadaan yg sama gak mcm Aan msa memula dpt tau tu. Kami pun bertangis2an bersame2. Hu2. Jaga ninie ye. :)

Ain SSB said...

YAY Alhamdulillah! Tahniah Kak Ninie & Abg Zaid! Ain pon tumpang gembira sekali! :D

Ninie Hanis said...

Eta,

thanks for the call td.byk info dpt.

ok,noted! Nanti nak beli derma mum stretch mark juga.

eta dah nak balik esok! T_T Take care tau,keep in touch.Kat msia mungkin internet susah,tp tiada alasan untuk tidak meletak gambar baby korang ok.hehe..Selamat bersalin nanti.

Ninie Hanis said...

Fatt,

dah,aku dah edit & repost baek punya dedikasi untuk ko.Kikiki..tapi ko org pertama yg tau kan?Yang penting ko tau Allah menjawab salah satu doa ko di Mekah.Insyallah,jgn putus berdoa.Kita taktau semua ni tiba2 je kan.Semoga rezeki ko menyusul lepas ni.Ameen.

p/s sile penuhkan tabung ayam ko lepas ni utk visit aku nx year. :)

Ninie Hanis said...

akmar,

tenkiu..celebrate mana cik adek?i lepas asar dah mabuk2.Haha! Dia dh nak balik raya dah..syok la org tu.. Tak kira bawak balik jugak juadah raya! huuuu T_T ~haa..pengsan la tu! :p



Niza,

time kasih.insyallah kami jaga sebaik2nya. :) tula,teringin nak makan kat Aria tu,kan dah set dgn Isa.Pastu sejeak 2,3 hari lps dah notice malam je perut start mcm kembung.Tu yg tak jadi tu..Lepas raya lah jawabnya. :)

Ninie Hanis said...

Kina,

mekasih kina..alhamdulillah Alang & Makyang bakal terima cucu lagi thn depan. :D



Madam Sooyaree,

thank u.I'm definitely will..insyallah.Nak ada pengalaman manis mcm cik aiyu. :)

Ninie Hanis said...

Fiza dearie,

yeap,sama kan keadaan mereka.hahaha (eh gelak pulak,hihi)

thanks beb..teringat masa mula2 ko dpt hafiy,kita chatting gak.Aku pun nangis gembira dengar berita tu.Alhamdulillah,berkat aku pegang perot besar ko hari tu kot masa balik msia.Hahaha!Yep,hafiy pasni ada geng lah. :D

Zaid cakap (dia memang malas taip),yes he will definitely look after us.In fact,he's doing all the house chores & some cooking as well. :)


Ain SSB,

thank u ain.nanti leh babysit baby i pulak..hehe ~joking lol

mashitah said...

insyaAllah jgn risau kt rumah eta ade seterimix, rumah mertua je xde, nk pakse wan hanep pasang nnt. hehe..

ninie zikir byk2 ye, doa bg baby tu kuat lekat sampai boleh lahir. eta doakan baby, ninie and zaid sihat selamat sempurna and dpt barakah dr allah.

lagi satu td eta lupe lagi. exited smbil thn nangis senanye *over lebih dr tuan badan. hihi*

ninie tanye eta makan ape kalau x lalu mkn, eta mmg x mkn pape, penah satu hari eta x mkn langsung, minum air je. tp ninie jgn buat cmtu tau. mkn jugak2. pastu kalo eta dh xleh telan pape langsung, end up dgn minum shake je. 3x sehari ganti nasik.

eta doakan ninie x kene alah yg teruk macam eta. aminnn.

Ninie Hanis said...

eta,

time kasih eta..terharu dgr eta sampai nak nangis.Time kasih atas doa eta & ninie juga doakan eta selamat bersalin nanti. :)

aah,minum shake kan?so far memang ninie paksa telan & makan jugak.sbb xnak perut kembung.nanti pening.tapi ninie br figure out yang buah epal jadi penyedap tekak ninie.kalau rasa kureng je mesti cari epal.mungkin itu ubatnya kot.

take care & bon voyage eta & wan,n baby ;)

Nadine said...

Alhamdulillah, congrats Ninie & Hubby!
Happynyer dgr this news!! :)

Take good care of urself k, folic acid jgn tinggal tau..very important.

Masa mula2 mengandung perut mmg cpt masuk angin. threfore u shud have some snacks in between meals so that perut tsk kosong (e.g raisins, prune, dates, almond, biscuits). Makan fruits pun bagus jugak :) Tp skang ni bulan pose so kalau dpt mkn dates dlm 7 atau 9 biji insyaAllah perut ok.

I pray for a smooth sailing pregnancy & delivery for u. congrats again, Ninie! :)

ishamizu said...

Alhamdulillah! Subhanallah! Rezeki yg plg dinantikn dtg di bln yg mulia thn ni yer..masyaAllah! I'm so happy for you dear!

Btw akk blom lg smPi supermom but tq for including me mudah2an jd super satu hr nti amin hihi

So yea, eat healthily, take folic acid daily, jgn angkat2 brt, jln kaki hati2 jgn smpi kaki tsadung i know u can do it. Dworry k insyaAllah akk doakan ur pregnancy journey will be smooth-sailing until u deliver. Amin!

fatt said...

isk, bknle..mksd aku bila le aku nk rasa camni...ko doaknla jodoh aku ye...sob sob sob...ko ingt tak aritu kita cetting psl luck sume2 tu? now finally ko dah move into another phase..alhmdulillah...allah dh jwb doa korang :)

ur life is almost complete...ure soon to become a mum.

beb, byk org doakn utk korg, esp both of ur mums. aku tu cuma kbtlan je. nti update la progress pregnancy ko, ok :)

again, congrats!

ayu said...

haaa..i thot so!! hehe.. alhamdulillah! amin..;) soo happy for both of u... sile bykkan berehat.. dahlaa pose sana skang longer hrs kan? hmm..haruslaa cik zaid pamper ninie nih..(^__^)..nak bagi advice lain xreti..huhu..buat ajelaa mana2 yg baik2 & patut ok? insyaAllah, everything will be fine..amin. anything pls update2 lagi ye.. thanks! take care..*hugs*

Frau Azmir said...

congrats! macam yg izu pesan tu, jangan angkat berat2, jangan banyak sgt brjalan2 for this 1st few months, make sure mula makan folic acid. take care ok, so happy for you :)

Mijoe said...

salam Ninie & Zaid..

tahniah dan Alhamdulillah di atas rezeki hebat yang Allah kurniakan untuk korang berdua! Den tumpang hepi jugak...(over pulak..:P )

actually, den dah dapat agak 'something special and remarkable' ni dari 2-3 posting sblm ni lagi, cuma takmo la tanya or guess directly. :)

Tahniah Ninie. Ni la masa nak mencorakkan peribadi zuriat dlm kandungan tuh. Baca surah Yusuf dan surah Luqman banyak2. Jaga makan minum, byk rehat, kurangkan aktiviti Wii tuh..:p

baca my fren punya blog pun, mungkin boleh membantu jugak..hopefully!!!

http://mijabaik8.blogspot.com

tahniah lagi sekali dari Uncle Mijoe..he he he

Ciknoqa Yusof said...

Mummy Ninie,
aku nak menempek jugak even kita dh buat conference aritu kt ym hehe..aku pon teruja sama..anyway congrats again..take care.jangan buat benda berat.bgtau zaid suh dia buat keja umah tau :)

Haniza Yazid said...

xpeje yg aria tu, next time bole pegi, asalkan k.ninie sihat... :)

kak, raya ni sape yg tinggal kat stafford? insyaAllah, sy nak buat jamuan raya sikit, jemputla datang raya kedua ke rumah sy... ;)

Rinna said...

Ninie & Zaid,

Alhamdullillah.. dan Tahniah..dari Maksu dan Paksu.. Jaga diri dan kandungan tuh baik2 yer..jgan lasak2..okey..

Ninie Hanis said...

nadine,

yeke mula2 je?risau jugak sbb puas makan kenyang2 pun mcm kembong je perot ni.hmm.. :(

thanks for the wish n du'a.insyallah dates mmg takkan lupa dan folic acid juga.skrg ni takleh puasa dah,sbb perut rasa berangin then nak muntah.terus rasa weak.btw,tq for the info :)

Ninie Hanis said...

Ishamizu,

supermomma lah jugak dh ada 3 org lagi kan.nak secomel zafri jugak!hihi..

thank u for the wish.insyallah take a very gud care of myself n baby. :)



Fatt,

insyallah aku doakan untuk jodoh ko & kebahagiaan berpanjangan untuk ko lps ni.Ameen..:)

mcm kita selalu cetting dulu,setiap org ada kelebihan & kekurangnnya.tak semua org ada perfect life kan?yang penting kita bersyukur selalu.ko nak anak aku panggil ko ape?nak gaya mat saleh panggil aunty Fatt.hehe..

Ninie Hanis said...

Frau Azmir,

time kasih..insyallah akan selalu ingat makan folic acid tu.skrg pun dah duduk rumah je.nak jaga baby. :)



Mijoe,

oh sudah boleh agak kah?wah hebat! hehe..tima kasih atas du'a dan nasihat.Insyallah akan selalu praktikkan.Skrg ni pun tiap2 malam mmg amalkan surah maryam.

thanks juga bg link blog kwn tu,nanti sy visit,insyallah. :)

Ninie Hanis said...

Nora,

thanks again aunty nora (eh hg nak anak aku panggil hang aunty ka?)hehe..mestilah teruja kita kan dr zaman berhingus sampai la skrg sama2.hihi..dun worry zaid dh take over keja2 rumah..sian dia.hihi



Niza,

buat open house raya kedua ke?yang tinggal rasanya kitorang dgn dalina & jerul je kot.min & k.iza pun balik.ninie dh berhenti keje hari ni.insyallah kalau sihat ninie dtg ye.time kasih jemput :)

Ninie Hanis said...

Maksu,

thanks maksu & paksu.insyallah takkan lasak2 sgt.hehe..kirim salam paksu ye. Selamat menyambut Aidilfitri dr kami,maaf zahir batin.

Tukang Campak said...

Nape plak komen pnjang lebarku tidak keluar, uhuk uhuk. Dah x larat nak taip balik maka saya nak ucapkan :

T A H N I A H !!!!!!

T A K E C A R E

Klu nak tnya psl breastfeed leh la email. Your sistah called me 'lembu' (in a good sense op kos) for a reason hahaha

Ninie Hanis said...

kak zie,

ala...nape plak tak kuar.nak komen yang panjang lebau tu!!!

time kasih..

toce toce..

breastfeed expert ke?wah hebat.mesti bang man bangga.sistah i tu memang,dia penah cite pasal 'mak arnab'..lol!

fatt said...

pgil ape jela asal tak mcm tua sgt (walhal nk masuk 3 series dah). sob, sob, sob..hahaha :)

now aku mula merancang nk ke europe. at least bole jenguk baby sekali. eh nti mesti ko bersalin kat sana kan? klu ada rezeki aku bleh dtg hjg thn...insya allah :)

Ninie Hanis said...

Ayu,

haha,boleh pulak oversee comment ayuss yg terselit di celah2 komen tu..hihi.thanks ayu,insyallah kitorg jaga sebaik mungkin,zaid pun sangat rajin di dapur memasak skrg.alhamdulillah.ayu dah balik msia ke?keep in touch k.miss u! :)



fatt,

alah mat saleh tak kisah pun psl umur2 ni.chillex je..nnti panggil aunty fatt lah.cool eh.sila letak england dlm itinerary ko nx year ok.hihi