Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Monday, 22 August 2011

Diariku: Week 5

Sebelum nak mengomel panjang, nak ucapkan terima kasih pada semua yang wish & congratulate to myself, yang mendoakan saya dan sudi selitkan nasihat & tips2. Now, I think it's best for me to start writing a journal. Macam diari gitu.. supaya boleh pantau kemudian hari. Akan kumengomel segala tentang pregnancy ni seawal mungkin. :)



Week 5:

Early week 5
-tiada rasa mual, nak muntah, pening, dan apa2 berkaitan morning sickness.
-sangat bersemangat pegi keje sambil berpuasa.
-buah kurma menjadi amalan.

Mid Week 5
-mula rasa kembung perut macam masuk angin, terpaksa tidak berpuasa sebab dah mula pening kalau tak makan.
-makan banyak mana pun tetap rasa macam perut berangin.
-sickness hanya berlaku selepas asar nak masuk waktu malam.pagi okay dan hepi gi keje.
-epal merah, susu, roti wholemeal dan cheese serta cereal memang membantu mengenyangkan perut. Buah kurma dah makan sebanyak mungkin.

End Week 5
-morning sickness mula berlaku, tiba2 je bila bangun rasa tak best,tekak mual dan hampir nak muntah tapi kuatkan emosi jangan layan sangat.
-buah kurma still jadi makanan pertama masuk mulut lepas bangun tido & setiapkali badan lemau.
-terus 'flat' dan decide untuk berhenti keje.
-sickness berlanjutan sehingga tengahari, lepas lunch pukul 12 perut okey sampai petang.
-epal & yoghurt drinks jadi feberet hilangkan mual dan legakan tekak. masih amalkan diet yang sama. Jaffa cakes sebagai kudapan.
-lebih selera makan nasi yang ada rasa (nasi beriyani,nasi ayam), kalau nasi putih slow sikit.



So far, itu je yang aku ingat setakat ni. Hopefully masuk week 6 nanti keadaan akan bertambah baik,ameen..



12 comments:

ishamizu said...

Ala kesiannya..dah la keje ekk. Tak dpt bygkan klu akk di tpt ninie skrg..apapun take care, hopefully the morning sickness will go away soon. :)

fatt said...

bagus tu..mkn kurma elok utk ko & baby. beb, aku sajes ko tgk cara pemakanan yg rasulullah amalkan...tak silap aku org yahudi byk ikut...cer ko google, org kita tak buat sunnah rasul ni tp dorg ikut...ko carik le..sume2 tu utk baby

ko dah quit job eh? aku rasa ada baiknya jgk tambah2 ni 1st pregnancy ko..apa2 yg terbaik ko buatla ninie...kerja bleh cari kendian, tp yg ni lagi penting :)

S.H.I.K.I.N said...

tahniah ninie..insyaAllah pas aku akan menyusul.. :d doakan aku pulak ye..

Mijoe said...

bagus buat diari neh.. nanti, bila baby dah besar nanti, boleh tunjuk balik macamana mummynye bersusah payah menjaga baby sejak dari dalam kandungan. Boleh juga jadi rujukan untuk ibu2 mengandung yg lain.

minum le air zamzam if available...:)

Tukang Campak said...

wah wah sudah meriah acara sickness ye. Sakit buatan org memang gitu gayanya :P

. Just a note : apples and dairy stuffs are 'bloating-agents'(nuts even worse) for some preggy. Ur digestion system is affected by pregnancy, rahim makin m'besar, change of hormon bla bla which u can do nothing about. So option yg tinggal = change of diet (temporary harapnya, lepas ni leh melantak x hengat). Epal bagus tp boleh fermented & produce gas bila lambt digest, same goes to dairy stuffs. Tapi jgn cut out terus dari diet coz both r good food. Minum air byk2 & yes kurma is superb. Have a good rest..

Ninie Hanis said...

ishamizu,

will the morning sickness disappear soon?please say yes..huhu..dah berhenti keje dah semalam.well,enak sikit dpt berehat time sickness2 ni.



fatt,

dulu ada baca dah psl amalan org yahudi semasa pregnancy,termasuklah diet makanan & aktiviti2 sbb diorang percaya boleh melahirkan anak yg bijak.even skrg aku ikut yg ayam/daging takkan makan sekali dgn ikan (asing).kacang & muzik (ayat quran & muzik lembut) tp aku tak ingt semua kena carik balik.

thanks beb,aku dh berenti dah. :)

Ninie Hanis said...

shikin,

thanks beb.aku sentiasa doakan utk ko dan kwn2 kita yg lain.insyallah. :)


mijoe,

tulah..sbb midwife takleh jumpa lagi,so diari tak dpt lah lagi kan.tulis sini pun sbenarnya dapatlah org lain bagi nasihat ke tips ke,sbb kitorg ni jauh dr family kan..

air zam2 takde..tp kurma mmg byk.

Ninie Hanis said...

Kak zie,

laa yeke?Y_Y mcm mana ni those apples & yoghurt drinks are my best friends now.

So what will suggest the to change my diet?hmm..adeh sabar jelah..

err..bila agaknya sy boleh 'melantak tak hengat' tu? :p

thanks for the info btw.inilah tujuannya i letak diari ni,supaya ada yg sudi bg tips n good info.yeay,thank u again!

Tukang Campak said...

yoghurt drink is ok bcoz of the good bacteria (yakult..saya minum dua!!), so gulp it. As 4 apples, told u not to cut it out coz it's good, just reduce the portion per intake. klu biasa wallop 1 whole at 1 go why not take 1/2 at a time.

Pusat pemprosesan makanan anda bekerja secara santun & gemalai jadi berikan dia peluang utk m'proses sedikit demi sedikit tapi kerap. reduce portion & increase frequency. Kasihanilah dia...

just be prepared in case kena pedih ulu hati - acid reflux later, masa tido prop up d pillow a bit higher.

Melantak x hengat phase b'beza mengikut spesis. Yang bertuah, bln ke-3 dah mula, tp the most common masa 2nd trisemester. I'm a commoner so bln ke-4 bru start except last pregnancy, NO morning sickness yippee :)

Sblm comment jadi ala2 entry, I should stop.

mashitah said...

ninie..eta dulu telan buah kiwi nk bg hilang mual, malas nk kupas, cedok je ngn sudu. epal pon eta makan.

ikan said...

oh why my comment hilang? anyway.. CONGRATS!! enjoy it babeh..
mine was hard, sickness till end heheh warded, muntah tepi jalan, nyaris tertidur kat toilet bowl rumah, tidur like a log at surau opis.. you name it. but frankly i think i kindda like it (after la) heheh.
just be ready (mentally esp) to the motherhood. i struggle still, malu kan...

Ninie Hanis said...

Kak zie,

thanks kak zie.fyi,since i letak bantal tinggi malam2 kurang dah angin naik ke kepala.alhamdulillah,tido pun kurang terganggu.cuma now dh masuk week 7,placenta baru nak form,so morning sickness jadik lagi.nway,get used to it now.tq again.


Eta,

kiwi ninie takleh mkn saja,gatal lidah la..tapi zaid buat jus mmg sedap. :)


Kak Dd,

hilang?alamak,masuk ni 2 orang dah komplen.apeni blogspot..marah ni.Grr!

Thank u,enjoylah sangat ye?hahaa!
Teruknya pengalaman anda.. hadui,harap2 mine won't be that horrible.Tapi yelah,looking at gebus now,i think everything you went through before has been paid for. :)