Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Tuesday, 24 January 2012

craving cum healthy diet..lah sangat!


Ekceli, bila masuk 3rd trimester ni aku mula memberi lebih perhatian pada menu harian. Sebelum ni bukan langsung tak ambik berat, tapi dah sampai hujung-hujung kehamilan ni aku lebih serius nak disiplinkan diri. Kalau time 2nd trimester aku more to honeymoon time (melantak-tak-hengat), tapi ni dah masuk 7 bulan aku kena pastikan corak diet aku betul. Sebabnya.. nanti aku citer on next entry.



So, menu masakan perlu kurang minyak (goreng-gorengan will be the last on my menu), masak lebih pada steam style, dan kalau goreng sayur aku guna minyak bijan pengganti minyak biasa. Tomyam, sup, bakar dan oven-baked harus kerap. Ya, harus lebih kreatif mencipta resepi seperti ayam masak ladna..so bleh skip the goreng part. Encek zaid sudah cuba, then request masak camtu hari2.. haha.gambar takde,sorry.




Awal-awal hamil selalu makan mende ni, pastu masuk 2 bulan lebih stop kejap sebab terasa diri ini suddenly lactosa intolerant. Pastu ganti pulak dengan minum susu berperisa strawberry. Now dah datang balik mood nak makan tapi lebih kepada addicted..


sebab tiap-tiap pagi atau 2x sehari mesti mau makan..ini,




Sekotak Choco Pops mesti tahan seminggu je. Weekend je kena top up cereals ngan susu segar.
Menu bekpes :

cereals+roti bakar sapu butter

plus biscuits+oranges in between



Dah cuba cereals lain macam Kellogs Frosties, Shredded Wheat strawberry tapi tak sedap..nak yang niiii jugak! Sekotak £2.70, agak mahal. Demi selera punya pasal dan galakan untuk consume milk,so beli je..





Pastu sekarang ketagih benda ni pulak..





Yogurt Muller Corner Light..paling gemor perisa black cherry dan vanilla siap sprinkled dark choc. Now offer buy 1 (pack of 6) get 1 free.. acik suka! :D





Selain nasik, sometimes craving for noodles.. Kadang teringat-ingat mee hailam kat mesia, haish kan best ada take away mee hailam..





dah tak pandang kiri kanan ke cik abang?





Entry sebelum ni ada cakap pasal mengidam ayam bakar nandos style kan? Menu camni takyah sinsing lengan baju.. hahaha!


mushroom soup cicah garlic bread..


itu salad n' creamy sauce sama oven baked curly fries super layanzzz..




8 comments:

Ain SSB said...

Aww take care always k, Kak Ninie! Tak lama dahhh! hehe.

Mijoe said...

biasa la Ninie, lepas tgk posting pasal makan dan bergambar plak tu, gue automatically lapar...dah ke gi pantry!!! lunch :p

mee hailam je ke? how bout mee goreng + kerang kat AU2 tuh? oppss. takmo goreng2 ek? he he..

ummi_ziz said...

Akk klu dh smpi 3rd sem pon kene pntg jgk, esp goreng2 n pds2 sbb heartburn problem. Take care k :)

Ninie Hanis said...

Ain SSB,

thank you! insyallah,semoga dipermudahkanNya..amin.


Mijoe,

opsss..sorry terbuat anda kelaparan tetiba.haha..mee goreng kerang Keramat tu mmg power..kalau duk mesia habis semua healthy diet..


ummi_ziz,

time kasih singgah..heartburn eh?yelah,sy pon kena gak hati2 ni dah nk dekat dah takmo ada komplikasi nanti.insyallah..

Ninie Hanis said...

ummi_ziz a.k.a ishamizu,

laa..akak ke?ingat sape tadi..tukar nama pulak?haishh..hehe :)

Tukang Campak said...

Superhealthy sungguh. Syabbas mere betteh. Bagos bagos. Heartburn klu kna sgt merimaskn, jauhi sblm t'lmbt & jgn lupa kurangkn mknn & minuman b'gula, kang kna check gula dlm darah, lebey klu silap2 baby besor plak. Darah tinggi ada yg kna masa peknen & x ilang wlopon dh b'salin. Bukan nk takutkan tp nk ingatkan, aci ? *perasan senior bab peknen wlopon bru 3x*

Nadine said...

Ninie, lama akak tak singgah tengok2 dah masuk 3rd trimester dah dia. How time flew! Eeeiii, tak sabarnye nak tgk ur baby! :)

Akak pun masa ngandungkan d twins last year bila masuk 3rd trimester je makan healthy habis. bkn kesedaran sendiri tp kesedaran tekak. hahaha, tu je yg lalu. nasi mmg jarang sentuh, banyak makan speghetti/mee...i guess time tu perut dah penuh dgn dua org bayi smpai portion utk food jadi kecik :P

Ninie Hanis said...

Kak Zie,

insyallah2..takut gak dgn gula dlm darah tu..skrg pon mau exercise jalan hari2..baguslah ada senior sudi bagi advices..kalo tak kat sini midwife bukan nak ajar semua..huhu!



Nadine,

yelah,kadang2 i pun rasa masa tu cepat je berlalu..sedar2 dah 3rd trimester.nanti mesti rindu saat ni.hehe..

skrg ni pun dah stock up noodles/bihun byk2 dlm cupboard.sbb kadang tekak tak teringin nasik,kadang rasa letih nak kena masak hari2 yg remeh2,kalau noodles senang sgt. :) A'ah ek,patutlah akak selim gitew walaupon ngandung twins.. ;)