Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Sunday, 29 January 2012

Liverpool Short Day Trip



Baca tajuk pon dah boleh paham. Mesti aku Jalan-jalan-ke Liverpool-tapi balik hari je. Pandai korang..hehe. Malas nak cerita panjang sebenarnya. Mood takde sebab Yuna tak menang. Aku baca status rakyat mesia kat facebook pun takde yang sedih Yuna kalah. Ala..takkan aku sorang je minat Yuna dan performance Penakut dia tu? Malas lah taip panjang-panjang..baca sudah..
(tetiba emo apesal?haish..)






Perjalanan bermula sekitar jam 8.30 pagi waktu UK. Tapi ahkak dah bangun awal lepas mandi, solat subuh terus ke dapor goreng nasik. Bawak bekal nasi goreng belacan penuh sayur dan cendawan. Siap decaff coffee satu flusk (tapi lupa bawak cawan T_T, nasib baik bawak air kotak jus yang hampir habis, terus invented kotak tu jadik cup), keropok jajan, donat stoberi Tesco dan chocolate bar. Macam nak gi piknik kekdahnya. Tak sedor cuaca kat luar tu main negative2 je..


Perjalanan ke Liverpool dari Stafford mengambil masa 1 jam 20 minit. Seperti yang aku cakap dalam entry sebelum ni, kitorang sewa van comel sebab nak pick up barang baby hasil menang bid ebay tempoh hari. So sampai je Liverpool dalam pukul 10 pagi camtu, terus gi ambik wardrobe baby dulu. Then kitorang terus ke Albert Dock, salah satu tempat yang jadik tumpuan di Liverpool. Sebab sewa van sehari je, so trip ni memang takde nak plan beria-ia sangat. Aku cuma buat research nak pegi tempat yang senang parking dan aktiviti yang free. So kat Albert Dock boleh parking sambil tengok laut pastu banyak free entrance museums berhampiran. I loikee...!





Dah parking, terus mulakan acara mengisi perot. Tapi piknik dalam van je, aci? Tak koser nak bentang tikar, ni bukan angin laut sepoi-sepoi bahasa, ni dah macam angin taufan dah. Ahkak posing kena pegang tiang noks.. kut tak melayang.








Kitorang bayar parking sejam jek, takleh lama-lama nak hambik katil baby pulak. Jadi jalan laju-laju, posing tonggang-tonggek sikit, terus masuk Merseyside Maritime Museum. The Beatles Story tak masuk sebab kena bayar (not worth to pay the tickets cos our time was so limited).




Jalan-jalan sekitar Albert Dock nampak menatang kuning ni, The Yellow Boat Cruise. Dia boleh jadik sebuah bas, dan gambar ni setelah dia jadik sebuah cruise.






Masuk Merseyside Maritime Museum ni ada 4 tingkat tak silap. Pastu ada Titanic exhibition di tingkat 2. Oh, teruja sikit! Di tingkat 3 pulak ada International Slavery Museum, bolehla tengok zaman-zaman penghambaan dari pelusuk dunia. Ok, daku tak kuasa nak layan tayangan video seksaan lebih-lebih, sungguh tidak enak untuk babyku..






~pakcik belah kanan sekali memang sebijik kapten cite Tiatnic kan?




Walaupon tak sempat ke Anfield Stadium, diriku sempat memosing depan kedai sebinier nih. Biasalah pegi ngan kipas-susah-mati Man U, saje le tew taknak bawak ai..huhu!




Kitorang gerak lepas tu dan ambik katil baby di Crewe dalam pukul 1.45 petang. Singgah Stoke beli ikan bawal dan sedikit grocery. Pukul 4 hantar van balik.

Penat, letih, dan lesu hilang sebaik melihat bilik'nya'...



^_^








p/s tak panjang kunun mood takde, berjela aku tulis ambik kau..

11 comments:

Effa Akmal said...

gamba 1st tu amek sekerat jek ek?? sorok perutkahh?hahaha..

the yellow boat cruise 2 same la mcm duck boat kat singapore kan?kt singapore boat tuh utk jln2 di pulau sentosa jek.. :)

p/s:abg zaid semakin gemuk? apakahh? sape yg preggy sebenarnye nih???hahaha

Ninie Hanis said...

Effa,

bukan sorok tapi tak muat bila lens tu nak focus.biasalah lens biasa2 je :)

ntahla,kat spore pon ada ek?bas tu pun dia bawak pelancong ronda2 dulu 1 town pastu tetiba je dia gedebush..masuk air.jadik boat pulak.hahaha..

p/s huh,kalau dia baca mesti dia nangis..harus diet sebulan.tapi memang bergambar nampak gemuk,sejuk sayang..jaket tebal.

Frau Azmir said...

uisshh tgh tak de mood pun panjang cami, klu tgh ade mood camne la agak nye ye? :D

fatt said...

lega dah ko skrg sbb dah selamat uruskan brg2 bilik utk si kecik...pasni tinggal nak deco jela. bila exact date parents ko berangkat ye? aku nak selit hadiah utk ko sbnrnya..hehehe :)

aku tak sempat emel ko lagi ni sbb 2hari tenet umah aku down..elok aku nak usung laptop gi starbucks reti plak dia elok..sabor jelah. aku ada skit news nak kabor pd ko ni...jap kang aku garap emelnya...harap2 tenet aku tak down plak pasni...hahaha :D


ps: cer kabor ngape ko suka benor Yuna? cni sume org hentam dia...but personally aku tgk performance Penakut tu aku suka..cara dia deliver ok. aku bukanla peminat sape2 tapi aku judge secara general...tapi pd aku Hafiz mmg deserve utk menang sbb suara dia sgt2 flawless dan sedap...tapi aku hrpkan lagu Sg.Lui tu pun menang sbb lirik dia pun sedap tapi syg, performance Aizat tak sampai ke tahap piawaian yg patut..

patu aku nyampah bila medley lagu Suridman tu..aku rasa nak terajang je penari pompuan tu..muka mintak penampar skor2. pastu lagu entry Senandung Semalam byk bebeno kilat...skit2 dahla kan..apapun suara Jamal mmg kebabommm...sebijik mcm suara kaset! (mksd aku sama la..tiptop!)

Ninie Hanis said...

Frau Azmir,

tu la pasal kan..kaki borak memang camtu.hahaha!



Fatt,

hee..ada nak kasi hadiah ke?terujanya aku..mesti baby aku suka.dahla nak lahir sama birthdate ko.parents aku fly on 16 March.Kalau ko nak kirim apa2 nanti aku emel no tipon kakak aku di Gombak.senang kan ko janji je ngan dia jumpa mana2 then pass kat dia.Nway,thanks in advance beb.

padanlah aku check emel aritu takde pong..frust aku.btw,aku bukan suka semua lagu Yuna,tapi ada banyak jugak lagu Yuna yang unik dan bagi aku,aku minat lagu more than the singer herself.no prejudice..tapi kalau personality dia bagus itu kredit.aku bukan budak remaja baru nak naik perlukan artis sebagai role model.lagu2 lain memang sedap tapi aku tak langsung expect hafiz.haahaha!but yes he deserve to win.

btul2..ape ke he terkinja2 org tgh nyanyi lagu sudirman.aku rasa kalau back up dancers pakai traditional costumes kan manis,sbb aku rasa sudirman sendiri dulu pun nilai budaya dia tinggi kan..part jamal aku tak tgk..seb baik. :D

ummi_ziz said...

Bestnya! Akk tk smpt gi Albert Dock tu tp smpi Anfield std. ;D

Nway, Mst tgh sakan deco blk bby kn? :)

Ninie Hanis said...

ishamizu,

takle best sgt sebab angin dia Ya Rabbi..kuat sangat2.rasa nak terbang dah badan ni.tapi kalau summer mesti santek taw..

akak gi anfield dah ke?woo bestnya.hehe..taklah,mana ada sakan..bukan rumah sendiri nak beria-ia.nanti marah landlord. :)

Mijoe said...

den pun ade gambo depan kedai sebinier LFC and Everton tuh... ha ha.

Dekat sauh besar tu pun ade gak...

parking situ kena bayar ke Ninie? dulu ai tak bayar pong!!

Ninie Hanis said...

mijoe,

parking situ kena bayar..£2 sejam.hehe..jgn main2 nanti kena clamp huhu..

p/s dapat gak Man Utd kejar 3-3 ngan Chelsea smalam ye..hehe

Mijoe said...

seriously hari tuh (october 2010) kitorang tak bayar pong!!! he he he. parking kat depan entrance Beatles tuh. Alhamdulillah takde pape.

agaknye diorang baru je start kenakan bayaran utk parking kot..

bola? tuh la pasal, Howard Webb nak kasi 4 penalti kat MU kang melampau la pulak..he he..

tengok x kucing comel macam Maru invaded Anfield ? :p

Ninie Hanis said...

mijoe,

takpe,tunggu Man Utd home plak,tgk ok ka tak ok.Tak ok kalu pekakkan je tinge nanti incek zaid dok jerit2.heheh! :p

aah,comel gile kucen tu..tak sejuk ke merayau time winter,haih kucen sapa la tu..sini mana ada kucen merayau2.kekeke..