Us..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, 16 May 2013

New Hair Cut & New Mimilk?

Hollaa! Fahim Zidane dah masuk 13 bulan 12 hari. Banyak benda baru nak share kat sini tentang perkembangan dia. Fahim dah potong rambut. Daddy yang potong kali ni. Kasik nipis kiri kanan. Konon nak buat skrillex style la kan..tapi sebab daddy hairstylist yang tak terer amatur jadik begini jelah..


ok ka tada ok?ok kalu kasi angguk itu kapla..



Hihi..macam ni pong dah puas ati mommy dah sebab mommy rimas rambut Fahim panjang asek cucuk lubang tinge. Sian..Ringan sikit kepala mommy Fahim. :)

Another thing is, Fahim dah di'introduce 2 jenis susu iaitu whole fresh milk and formula milk (fm). Time breakfast as usual fresh milk dia akan minum dalam training cup sebab dia perasan nak minum dalam mug macam mommy dan daddy. :p Atau fresh milk dicampur dengan cereal + roti. 

Dan setelah buat research sikit, barula introduce toddler fm cap Aptamil kat Fahim. Sekali tu je try tade alahan pape terus je minum cap ni. Hihi..Oh yes,reason to drink fm? Actually taknak introduce fm mula2. Ingat nanti lepas Fahim sendiri taknak bmilk, nak bagi fresh milk aje. Sebab kalau kat sini kawan cakap paed dia suggest fresh milk je untuk her 2yo son dan tak perlu lagi minum formula milk. Sebab fresh milk dan formula milk sama je khasiatnya. Tapi sebab Fahim suka warm milk,dan kalau fresh milk nak dipanaskan dengan microwave takut zat nya habis, sooo leceh..Maka fm je. Dan of course semenjak makan solid food kualiti bmilk menurun. That's the main reason. Sebelum introduce tu selalu sangat dia terjaga banyak kali tengah malam. Bfeed pun susah nak tido balik pastu. For me, it was not a good idea to let him fall asleep (nyenyak habis) when bfeeding sebab bila nak letak dalam cot dia menangis sebab takde p*ting dalam molot. Acane tu kan..try bagi puting (dummy) dia tak reti. After a deep discussion ngan hubby (ceh macam penting bebeno), kitorang suspect Fahim lapar susu dan tak dapat tido lena. Once dah introduce susu formula tu, hari pertama dia tido straight 8-5. So dah dapatlah jawapannya. 

Formula milk Fahim minum 3x sehari (subuh,afternoon nap &bedtime) dan dia sangat suka minum dalam botol dia yang ada straw tu. Disebabkan dia suka minum air masak dari botol straw tu so mommy introduce formula milk dalam botol tu jugak instead of botol susu berputing macam baby2 pakai. Yang best pasal botol ni sebab it is non-spill & BPA Free, so kalau tinggalkan Fahim minum dalam cot baring pun tak tumpah. Selalunya lepas mandi, bagi dia botol tu dan kitorang bacakan buku cerita sikit sambil polok2 itu budak. Pastu dia okay letak dalam cot sambil minum then lalaland..Dan sebab dia straw, Fahim takdelah nak hisap jugak bila susu dah habis, alhamdulillah takde kes kembung perut. Dan yang paling best, Fahim boleh tidur sendiri dan sometimes 8-5. Tapi kalau dia terjaga tengah malam, itu memang biasanya dia nak peluk sekejap, atau dahaga so tetap bfeed jugak. Kadang dia lapo sangat kot pukul 3 atau 4 pagi, dia prefer fm dan tido sendiri selepas itu sampai kul 8 pagi.

Inilah ropa botol Fahim. Aku belikan 2 kaler biru dan hijau. Bought from Kiddicare.

Tomee Tipee Explora Active Straw. Nak cuci senang. Anak pun riang. *iklan*

*model iklan di taman*

I didn't intend to wean him yet, so I still offer him bmilk during the daytime or whenever he wants. Tapi ini budak kicik macam tak kisah tade mintak sampai ai yang ingatkan 'do u want mimilk?'.. haish..What to do, even I myself wanted to solely breastfeed him until 2yo, but things don't always go as we planned. So Fahim now mixed feeding baby..well he's toddler now. Hehe..


15 comments:

Eta said...

Good boy fahim, Khalid langsung Xmo minum guna straw. Cane ea nk ajar guna straw. Kalo bagi straw dia tgk je pastu tinggal susu. Khalid pon same..xmo bm Sgt, tmbah kalo jalan2 ke..dia main ke.. mmg dia x mintak bm dh..tp dia mintak fm. eta pon tgh plan no wean off dh..sedih plank. Dia relax je huhu..

Mijoe said...

yo BigBoss! bila nak lepak sama2 neh? :p

uncle mijoe tengok dah macam gaya rambut artis k-pop pun ada gak... :)tapi ok je daddy trim rambut tuh.

terus membesar dengan sihat ye baby! Amin!

~Mami Little Hero~ said...

Ninie,

Fresh milk not good utk bawah 2 tahun. Ni orang Sure Start cakap. Sebab tak cukup vitamin. Aritu kawan akak gi sure start ada sorang mokcik paki ni kena marah ngan orang sure start sebab kasi anak dia yang umur setahun minum fresh milk. Tapi kalau dah 2 tahun buleh sajork. Btw, buleh panaskan fresh milk kat dalam avent bottle warmer.

Nadine said...

cutenya botol susu Fahim! potong rambut by amatur pun still encem la Fahim! :)

Ninie Hanis said...

Eta,

Fahim dulu tak reti sangat guna botol susu masa baby2. Masa 6mos baru nak start pam konsisten mmg lambatlah kan so lagi senang direct feed. Bila dah 10 mos,kitorang ajar botol straw ni minum air masak sebab kalau bagi training cup tu dia minum sikit sebab xpandai. Tapi bila dah pandai sedut dia suka la.Maybe eta try bagi air masak bila dia dahaga je bagi botol straw. Pastu dah pandai baru bagi susu. Sure can la Khalid. :)

Ninie Hanis said...

Unlce Mijoe,

Mana mau lepak uncle mijoe?Mapley?Jom ah..sabtu esok malam.Kot ada game MU ke bleh layan..~kata Fahim.

Macam besar je eh?wuuu skrg ni pun fahim nak geng ngan daddy je woo.

Ninie Hanis said...

Uncle mijoe,

time kasih..amin..


Kak Farah,

Tq for the info kak Farah.Aah..tu yang opt for fm tu.haritu tanya health visitor kalau fahim nanti taknak bm dah so apa option? Dia kata bleh minum whole fresh milk but not more than 1 pint. So ninie bagi fresh milk for brekkie 1 training cup or only in his cereal. Or jalan2 kalau tade fm.

Ingat mau bfeed aja + fresh milk for brekkie until 2yo tapi apakan dayo.Ini budak dah tak heran sama susu ibu.Sob..sob.Philip Avent satu set tunggu 2nd bebeh la jawabnya.*ehem

Ninie Hanis said...

Nadine,

Tq dear.Daddy Fahim mesti kombang idung ni sbb u puji skill dia.hihi.

btw kak nadia,if u read this,i nak bgtau,I tak boleh comment on your blog.Dulu kan boleh right click then keluar page to comment. Now cannot. Sedih..cane ni?huhu...

Uncle Lee said...

Hi Ninie, that's one real good looking kid you have there. Love his hair cut.
This little guy when grows up tentu nak tukar to that Incik Elvis Presley style, ha ha..
And with his looks, thse beautiful eyes, habis cherita for young girls, ha ha.
Have fun and keep a song in your heart.
Lee.

Eta said...

Pg td eta bagi guna straw lg, tetiba OK plank. Haha..eta test bubuh watermelon jus, alhamdulllah dh ok dh. Kekeke

ishamizu said...

Huiyoo hensemnya Fahim with his new haircut! Macho habis! Hihi..

Takpelah minum FM pon janji Fahim sihat..and mommy always know what best for her child ;)

Ninie Hanis said...

Uncle Lee,

Haha..yeke Elvis Presley?Kalau Elvis takpelah,smart and handsome. Hihi..

Tq for the compliments.Hope he won't grow to be a heartbreaker. Hahaha!

Ninie Hanis said...

Eta,

Khalid good boy! Yeay!

Ninie Hanis said...

Ishamizu,

Indeed kak Izu. Tq for the support. Alhamdulillah dia masih mau bfeed. :)

Ninie Hanis said...

Ishamizu,

Oh yes..tq for the compliments too.Pasti daddy Fahim kombang idung sbb dialah hairstylist nya. ngee :)